Belföld

Előszó

Az Akadémiai Kiadó 2002-től új sorozatot indít útjára: Akadémiai Alapművek címen. A sorozat célja olyan régebbi és új művek megjelentetése, melyek alapvető kézikönyvnek számítanak, és egy jó kézikönyvtár kialakításakor nélkülözhetetlenek.

A nyelvi vonatkozású művek nagy része az anyanyelvhez kapcsolódik, s így mindenki könyvespolcán helyet kaphat. A magyar nyelvvel foglalkozó alapművek: magyar egynyelvű szótárak, helyesírási kézikönyvek, szólás- és kifejezésgyűjtemények. Az alapvető kézikönyvek között régebbi kiadású, de nem elavult művek újrakiadásai, reprintjei is helyet kapnak. Ezek a művek megkerülhetetlenek, alapvető forrásnak számítanak ma is. Az Akadémiai Kiadó feladatának tekinti az értékek megőrzését és új értékek megteremtését. A sorozat elindításának célja a színvonalas, de ma már nem hozzáférhető művek közzététele.
Ilyen mű a Szájrul szájra, Tóth Béla 1901-es szállóige-gyűjteménye. Máig a legátfogóbb magyar idézet- és szólásgyűjtemény. A szólástárba felvett idézeteket ma is használjuk, beépültek a mindennapi szóhasználatba. A kötetben található, a magyar nyelvben is meghonosodott idézetek a bibliától, az ókori görög, római koron át minden történelmi korszakon átívelnek, kivéve az utóbbi száz évet. A szállóigék jó része a világ számos nyelvében előfordul; a gyűjtemény előnye, hogy a nálunk is meghonosodott híres mondásokat közli eredeti nyelven és fordításban, hozzáadva a magyar irodalomból és történelemből származó híres mondásokat is. Minden egyes szóláshoz tartozik egy rövid történeti háttér, mely rávilágít egy-egy szólás eredetére, és élvezetessé teszi a kutatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik