Nagyvilág

Éhezésre ítélték a megmentett gyerekmunkásokat

Gyerekeket dolgoztatni egy gyárban elitélendő és a fejlett országokban tilos is. De mi van akkor, ha az nekik jó?

A kisgyerekeknek az iskolában a helye, ahol a jövőjük érdekében tanulniuk kell, és nem egy gyárban robotolni napi 12 órát, és erről a fejlett országokban törvények rendelkeznek. Csakúgy, mint Kínában, ahol törvények tiltják, hogy 16 éven aluli gyerekekkel végeztessenek el munkákat, hiszen az kizsákmányolás. Ennek ellenére a kisgyerek alkalmazása elterjedtnek számít a világ legnépesebb országában. Így amikor az előző hónapban a hatóságok 41 gyereket „szabadítottak ki” egy műszaki cikkeket gyártó sencseni cégtől, nem sokan lepődtek meg – írta az Offbeat China.

A hírt jogvédők minden bizonnyal nagy örömmel vették tudomásul. A kisgyerekek, akiket hazaküldtek szüleikhez, hogy iskolába járhassanak, már nem voltak annyira boldogok. Ahogy ők látják, nem a kizsákmányolástól menekültek meg, hanem a jóllakottságtól fosztották meg őket, és éhezésbe lettek taszítva. Otthon, a szecsuáni Liangsanban ugyanis „csak krumplit és kukoricát” tudnak enni, míg „a gyárban rizst és húst kaptunk enni” – mondta el az egyik kiszabadított kislány kínai újságíróknak.

Mindössze pár szem krumplit tudnak enni otthon
Fotó:Weibo

A gyerekek szülei hasonlóan látják a helyzetet. A Kína egyik legszegényebb részén élő családoknak – akiknek engedélyezve van, hogy az egykepolitika ellenére több gyereket is nevelhessenek – nincsen elég pénze arra, hogy minden gyereküket iskolába küldjék. Arról nem is beszélve, hogy megfelelően tudják táplálni őket. Ezért inkább elküldik az alig tízéves gyerekeket egy gyárba dolgozni, ahol 12 órás munka után havi hetvenezer forintnak megfelelő összeget keresnek. És kapnak enni rizst, és húst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik