Nagyvilág

Emléktáblát kapott a két utolsó kivégzett meleg pár Párizsban

Bruno Lenoirt, a húszas éveiben járó foltozóvargát és partnerét, Jean Diot 40 éves szolgálót elevenen elégették máglyán 1750. január 6-án, két nappal azután, hogy éjszaka rajtakapták őket ittasan, szexuális aktus közben Párizs szívében.

Bár a korabeli hatóságok a törvény betűje szerint jártak el, a “szodomiták” kivégzése rendkívül ritka volt, csak gyermekek elrablása, megerőszakolása esetén alkalmazták – mondta el az AFP-nek Thierry Pastorello történész. A papíron tiltott szodómiát széles körben gyakorolták, a rendőrség jól ismerte, de nem különösebben üldözte az elkövetőket, a versailles-i erdőben elkapott, jó házból való férfiak rendszerint megúszták azzal, hogy hazaküldték őket kastélyukba.

Pastorello szerint a cipész és a szolga esetében valamilyen okból a korabeli hatóságok példát akarhattak statuálni, amit megkönnyített az érintettek alacsony társadalmi státusa.

Az emléktáblát a történtek után 265 évvel Anne Hidalgo főpolgármester jelenlétében leplezik le szombaton este a férfiak letartóztatásának helyén. A megemlékezésről szóló önkormányzati határozatot a párizsi közgyűlés kommunista frakciója kezdeményezte 2011-ben és azt a testület egyhangúlag megszavazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik