Nagyvilág

Vatikán megosztott az azonos nemű párok kérdésében

Az újabb közlemény szerint az Erdő Péter által felolvasott jelentés „nem végleges döntéseket" tartalmaz.

Mint arról hétfőn mi is beszámoltunk, kimondottan engedékeny hangon beszéltek a meleg és elvált katolikusok kérdéséről hétfőn a Vatikánban. Az Erdő Péter bíboros által – főrelátori tisztségében – felolvasott szinódusi jelentésben többek között azt kérték a papoktól, hogy tanúsítsanak elfogadóbb hozzáállást a melegek iránt, akik szintén értékesek a keresztény közösségek számára.

A nemzetközi sajtó ezek alapján Vatikán attitűdjének drámai változásáról írt: úgy értelmezte a jelentést, mint az egyház nyitását az élettársi kapcsolat, az azonos neműek közötti házasság, valamint az elváltak és újraházasodtak felé.

Ezzel szemben kedden már azt hangsúlyozta a szinódus főtitkársága, hogy az Erdő Péter által felolvasott jelentés csak a püspöki tanácskozás eddigi felszólalásait összegezte és nem a szinódus végleges döntéseit fogalmazta meg.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A keddi közlemény szerint, amelyet Federico Lombardi szentszéki szóvivő olvasott fel az újságíróknak, a média „nem értette meg pontosan” a szinódusi jelentés tartalmát.

Ahogyan ez a Vatikán honlapján a szabad vitáról közölt beszámolóból kiderül, a hozzászólók úgy vélték, a jelentés nem mélyített el minden témát, amely a szinódus első hetében felmerült. Elhangzott például, hogy több teret kellett volna szentelni a szabályos házasságban élőknek. Szó volt arról, hogy az élettársi kapcsolatban élők és az azonos nemű párok befogadása az egyházba „megfelelő óvatossággal” kell történjen. Nagyobb hangsúlyt sürgettek a nőkkel szembeni diszkrimináció témájának. Fenntartások kísérték azt a megfogalmazást, miszerint az elváltak és újraházasodottak „fokozatosan” részesülhetnének ismét az áldozás szentségében – írja az MTI.

„Túlzott az elvárás a szinódussal szemben a közvélemény és a hívők részéről is, ha azt gondolják, hogy a szinódus mindent megváltoztathat, ami az azonos neműek közötti házasságot vagy az elváltak és újraházasodottak áldozását illeti” – hangoztatta kedden a vatikáni sajtóközpontban a szinódus résztvevője, Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa.

Filoni bíboros hozzátette: az Erdő Péter által felolvasott jelentés egy hét munkáját foglalta össze, a hozzászólások pedig a dokumentum szerkezetére vonatkoztak. Kijelentette: a sajtó nem jól végzi a feladatát, ha csak bizonyos témákat emel ki anélkül, hogy éreztetné, hogy a szinódus a mai család összetett helyzetét fogja át.

Az Independent szerint a szinódus konzervatív résztvevői közül többen is jelezték, hogy nem értenek egyet a jelentésben foglaltakkal; Stanislaw Gadecki, a lengyel püspöki konferencia elnöke például közölte: az elhangzottak egy részét elfogadhatatlannak és az egyház tanításaival ellentétesnek tartja.

A szinódus csütörtökig munkacsoportokban folytatja munkáját, a záródokumentum összeállítása csütörtökön kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik