Nagyvilág

Letartóztatott melegek szabadon bocsátását követelik

Egyiptomban durván fellépnek a hatóságok a homoszexuálisokkal szemben, vasárnap hét férfit vettek őrizetbe. Egészségügyi kivizsgálásukat is elrendelték.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet azonnali szabadlábra helyezésüket követeli. Az őrizetbe vételük egy videófelvétel miatt történt, melyen a vádlottak látszólag két férfi házasságkötését ünneplik. Az egyiptomi főügyész erkölcstelenségre buzdítás vádja miatt rendelte el az intézkedést.

A Human Rights Watch közölte: az országban nem ritka a kemény fellépés a melegekkel szemben, a hatóságok rendszeresen őrizetbe veszik és megkínozzák őket. Ez az alapvető emberi jogok lábbal tiprásának jele, ami szembemegy a jogállamisággal – írta a szervezet. Az országban nem tiltja törvény a homoszexualitást, a melegeket más indokkal hurcolják meg.

A gyanúsítottakat az egyiptomi gyakorlatnak megfelelően egészségügyi vizsgálatnak is alávetették, ami a rendszeres anális közösülés nyomát hivatott megállapítani. Ennek során arra az eredményre jutottak, hogy a vasárnap őrizetbe vett férfiak nem melegek. Az ilyen orvosi leletek a bírósági tárgyalásokon bizonyítékként szerepelnek.

A Human Rights Watch arra is emlékeztet, hogy a 2011-es egyiptomi forradalom idején számos nőn is végeztek akaratuk ellenére hasonló vizsgálatokat, például úgynevezett szüzességi teszteket. Az akkori államfő kiállt a tesztek mellett, mert azok szerinte az őrizetbe vett nők becsületét és a nemi erőszakkal vádolt rendőrök ártatlanságát bizonyították olyan esetekben, amikor felmerült, hogy az őrszobákon szexuális erőszak történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik