Nagyvilág

Akasztás járt a csoportos erőszakért Afganisztánban

Rendőrnek öltözve esküvői menetet raboltak ki, és erőszakolták meg a nőket – ötöt felakasztottak ketten 20 évet kaptak.

Tavaly augusztus 23-án néhány nő hazafelé tartott egy esküvőről Kabul irányába, amikor néhány felfegyverzett, rendőrnek öltözött férfi megállította autókonvojukat. Az álrendőrök a nőket kirángatták a járművekből, az őket kísérő férfiakat pedig megkötözték. A támadók ezután áldozataikat kirabolták, a nőket megverték, majd megerőszakolták.

Tüntetésen követelték a kivégzést

Szeptember elején az afgán igazságszolgáltatás gyorsított eljárás során vizsgálta az ügyet, és a néhány óráig tartó tárgyalást élőben közvetítette a televízió.

Az illetékes bíróság az ügyben hét vádlottat ítélt halálra, kettejük ítéletét azonban később a másodfokú ítélőszék és a legfelsőbb bíróság húsz év letöltendő börtönbüntetésre enyhítette.

A nők megerőszakolásának ügye országszerte felháborodást váltott ki, és feldühödött tüntetők követelték az elkövetők kivégzését.

Halasztást kértek

Afganisztánban az elmúlt évtizedben fokozatosan sikerült érvényt szerezni a nők jogainak, az utóbbi időben azonban ismét visszalépés tapasztalható a területen.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kedden arra szólította fel Asraf Gáni afgán államfőt, hogy utalja vissza az ügyet a bíróságra, mivel “az eset kivizsgálása körüli szabálytalanságok nyugtalanságra adnak okot”. Nemzetközi jogvédő csoportok ugyancsak arra szólították fel az afgán elnököt, hogy halassza el az öt férfi kivégzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik