Nagyvilág

Életfogytiglani várhat a melegekre Gambiában

Már négy férfit és kilenc nőtt őrizetbe vettek az októberben elfogadott törvény alapján - az Egyesült Államok elítélte a diszkriminatív rendelkezést.

Jeff Rathke, az amerikai külügyminisztérium sajtókapcsolatokért felelős igazgatója hétfőn közölte, hogy Washington igen aggasztónak találja azokat a beszámolókat, amelyek szerint a törvény életbe lépése, október kilencedike óta legalább négy férfit – köztük egy tizenhét éves fiút – és kilenc nőt vettek őrizetbe homoszexuális cselekedetek miatt az új rendelkedzés alapján.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a fogvatartottakat valószínűleg megkínozták.

Gambiában már korábban is törvénytelennek tartották és 14 évig terjedő szabadságvesztéssel büntették az azonos neműek közötti nemi kapcsolatot. Az afrikai ország képviselői augusztusban fogadták el azt a törvénytervezetet, amely életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtja a “visszaeső homoszexualitást”. A tényállás egyebek mellett a “sorozatos elkövetőkre” és a HIV-vírussal fertőződöttekre, vagy az AIDS-ben szenvedőkre vonatkozik.

A melegeket sújtó szabályozást október 9-én írta alá Yahya Jammeh gambiai elnök, a törvény életbe léptét még mindig nem hirdették ki. Az afrikai kontinensen az egyik leginkább melegellenesnek tartott államfőt korábban már bírálták emberi jogok megsértése miatt – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik