Nagyvilág

Az azonos nemű párok jogairól vitáznak Szlovéniában

Vitára bocsátják az azonos nemű párok jogairól szóló törvénytervezetet Szlovéniában, miután az alkotmánybíróság a hatályban lévő jogszabályt alkotmányellenesnek nyilvánította.

A munka-, család-, szociálpolitikai és esélyegyenlőségi minisztérium még tavasszal nyújtotta be az erre vonatkozó javaslatot, de az előző kormány bukása miatt ez a kérdés is megoldatlan maradt. A jelenlegi tervezetről november 15-ig lesz nyilvános vita, majd a parlament elé kerül – tájékoztat az MTI a Delo cseh lap információira hivatkozva.

Gyerekről nincs szó

Ruzica Boskic, a minisztérium családügyi igazgatóságának vezetője elmondta: “Nem számítunk nagyobb ellenállásra. Társadalmilag elég fejlettek vagyunk ahhoz, hogy előre tudjuk lépni.” Majd hozzáette: “Szlovénia nagyon elmaradt az azonos nemű párok jogainak biztosításában”. Az igazgató kifejtette, hogy Szlovénia a 90-es évek elején még élen járt a térségben az azonos nemű párok jogainak biztosításában. Jelenleg viszont csak a 35-ik helyen áll Európában, és két volt jugoszláv tagköztársaság, Horvátország és Montenegró is megelőzi.

Ruzica Boskic hangsúlyozta: az olyan megbeszéléseken Európában, ahol emberi jogi kérdésekről tárgyalnak, mindig emlékeztetik Szlovéniát, nem oldotta meg az azonos nemű párok élettársi viszonyának kérdését. A Delo rámutat, hogy az azonos nemű párok nyilvántartását szabályozó törvénytervezet számos változást tartalmaz, de nem tesz említést a gyermekekről, sem azokról, akik már idáig is egynemű párkapcsolatban éltek. 

    

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik