Nagyvilág

Elfújta a szél az érsek luxusvilláját

Az atlantai római katolikus érsek úgy döntött, eladja a 2,2 millió dollárért építtetett villáját, amely miatt bírálatok özöne zúdult rá a hívek részéről.

Az érsek tudatta, hogy a luxusingatlan árát a helyi katolikus közösségnek adja, ő pedig egy kisebb házba öltözik.
Wilton Daniel Gregory nemrég költözött be a 600 négyzetméteres rezidenciába, amelyet annak a pénznek az egy részéből tudott felépíttetni, amelyet Margaret Mitchell író unokaöccse, Joseph Mitchell hagyott végrendeletében az érsekségre.

A Mitchell családot az író Elfújta a szél című műve tette gazdaggá. Amikor Joseph Mitchell 2011-ben elhunyt, 15 millió dollárnyi vagyont hagyott az egyházra azzal a feltétellel, hogy azt “általános vallási és jótékony” célokra költik. Az érseket az építkezés miatt sokan bírálták levélben, e-mailben, illetve telefonos üzenetben. A főpap ezért a minap bocsánatot kért híveitől.

“Csalódott vagyok amiatt, hogy miközben tanácsadóim és én is mind pénzügyi, mind logisztikai és gyakorlati szempontból meg tudtuk indokolni ezt a beruházást, én magam elmulasztottam olyan szempontból megtervezni annak költségvetését, hogy tisztességem és lelkipásztori hitelességem ne csorbuljon Georgia állam északi és középső része híveinek szemében” – írta a főpap az érsekségi újságnak, a The Georgia Bulletinnek a honlapján megjelent nyílt levelében.

Joseph Mitchell azt írta végrendeletében, hogy a hagyaték felhasználásakor az egyház elsősorban a Krisztus Király-székesegyházra gondoljon, ahol ő rendszeresen imádkozott. A katedrális meg is kapott 7,5 millió dollárt a 15-ből, és 1,9 millió dollárért megvásárolta Gregory érsek régi rezidenciáját, hogy abban kialakítsa több pap otthonát.

Az érseknek így új rezidenciára volt szüksége, amelyet Mitchell birtokán építtetett fel Tudor-stílusban. Gregory a minap közölte: hibát követett el azzal, hogy tágas tárgyaló- és fogadótermeket magába foglaló otthont terveztetett és építtetett magának. Az érseket bíráló hívek példaként állították elé Ferenc pápát, aki nem költözött be a pápáknak járó vatikáni lakosztályba, és egy hétköznapi autóval jár. Gregory 2001-től 2004-ig az amerikai püspöki kar elnöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik