Kultúra

Megírták az Elfújta a szél előzményét

Ősszel jelenik meg a klasszikus mű folytatása, ami nem a szereplők utóéletét taglalja, hanem az előzményekről szól.

Közel nyolcvan évvel az Elfújta a szél megjelenése után októberben megjelenik a klasszikus mű előzményregénye, a Ruth’s Journey (Ruth utazása) – számolt be róla a The New York Times cikke alapján az MTI.

Donald McCaig regénye a Margaret Mitchell Pulitzer-díjas művéből megismert éles nyelvű, nagyszívű, érzékeny és mélyen erkölcsös, hű dadát állítja a középpontba. A Ruth’s Journey 1804-ben kezdődik, amikor Rutht, a későbbi dadát (akinek Mitchell nem adott nevet a művében) szülőhelyéről, egy francia gyarmati területről (a mai Haitiről) Savannah-ba viszik.

A 250 ezer példányban a Simon & Schuster kiadó Atria Books csoportjánál októberben napvilágot látó új kötetet a Mitchell-hagyaték gondozói is jóvá hagyták. McCraig korábban már írt egy regényt az Elfújta a szél egyik szereplőjéről, Rhett Butler címmel.

“Donald ötlete volt, hogy folytatás helyett inkább az előzményekkel foglalkozzon a könyv. Úgy érezte, hogy a dada izgalmas kulcsszereplő. Meg akarta írni a történetét” – idézte a lap Peter Borlandet, az Atria szerkesztőségi igazgatóját.

Az Elfújta a szél sok száz millió példányban elkelt bestseller lett, 1939-ben Victor Fleming rendezésében film is készült belőle, amely nyolc Oscar-díjat kapott. A filmben a dadát alakító Hattie McDaniel lett az első afroamerikai Oscar-díjazott. Mitchellt azonban számos kritika érte, a történet afroamerikai szereplőinek, és különösen a főhős, Scarlett O’Hara dadájának egydimenziós ábrázolása miatt.

2001-ben – a Mitchell-hagyaték jóváhagyása nélkül – megjelent egy regényparódia The Wind Done Gone címmel, amely egy szolga, a dada gyermeke nézőpontjából meséli el a történetet.

Borland leszögezte, hogy Donald könyve tiszteletben tartja a forrásművet, és a fekete szereplők portréjának kidolgozásával orvosolja is Mitchell művének hiányzó aspektusát.

A 73 esztendős McCraig, aki egy virginiai farmon él, a lapnak küldött e-mailjében kifejtette, miért szentelte Ruthnak a könyvet: “Az Elfújta a szélnek három fontos szereplője van, de közülük csak kettővel foglalkozunk. Scarlett és Rhett ismerős, de a harmadik esetében még azt sem tudjuk, hol született, férjhez ment-e vagy született-e gyermeke. Ráadásul még a nevét sem ismerjük”.

A Ruth’s Journey egy másik lényeges szereplő, Ellen Robillard O’Hara, a klán matriarchájának portréját is megrajzolja, aki a polgárháború alatt a Tara-ültetvényen hal meg. A könyvből azt is megtudjuk, hogy Ruth fiatalon férjhez ment, és kapcsolatba került Rhett Butler családjával, ami megmagyarázza, hogy az Elfújta a szél történetében miért viselkedik olyan ellenségesen Rhett-tel szemben.

A 416 oldalas új regény első két harmada harmadik személyben íródott, ám az utolsó harmadot maga Ruth meséli el saját dialektusában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik