Új betakarítás című tanulmányában Calestous Juma aláhúzta: az infrastruktúra fejlesztésével, gépesítéssel és génmódosított növényekkel nagyot lehetne lendíteni a fekete kontinens termelésén. A szakértő kutatási eredményeit csütörtökön ismertette afrikai vezetők előtt Tanzániában, ahol az elnök kenyai, ugandai, ruandai és burundi kollégáival egyeztetett a kontinens élelmiszer-biztonságáról, illetve az éghajlatváltozásról.
Juma a BBC hírtelevíziónak úgy fogalmazott: a vezetőknek fel kell ismerniük, hogy Afrika számára a mezőgazdaság és a gazdaság egy és ugyanaz, vagyis ha modernizációról esik szó, az a mezőgazdaság fejlesztését kell hogy jelentse.
A kötet rávilágít: míg a globális élelmiszer-termelés 145 százalékkal nőtt 40 év alatt, addig ugyanez Afrikában 10 százalékot zuhant 1960 óta. Afrika lakosságának 70 százaléka gazdálkodással foglalkozik, az alultápláltak száma az 1990-ben mért 100 millióról mégis 250 millióra nőtt.
AJÁNLOTT LINKEK:
Éhezik a világ 15 százaléka (Kitekintő.hu)