Nagyvilág

Brutális élelmiszerár-emelkedés várható

Az élelmiszerárak 10-20 százalékkal emelkedhetnek jövőre a gyenge betakarítás és a globális tartalékok várható csökkenése miatt – figyelmeztetett az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ).

A guardian.co.uk brit hírportál a világszervezet havi jelentésére hivatkozva közölte, hogy 70 afrikai és ázsiai államot sújt majd leginkább az áremelkedés. A 2007-2008-as élelmezési krízis óta – amely 25 államban okozott zavargásokat, és 100 millió éhezőt hozott világszerte – ez volt az ENSZ legborúsabb előrejelzése.

A világszervezet arra hívta fel az államok figyelmét, hogy alaposan készüljenek fel a nélkülözés időszakára. A búza, a kukorica és több egyéb élelmiszer nemzetközi ára pár hónap alatt 40 százalékkal emelkedett, a cukor, a vaj ára 30 éve nem látott magasságban van, ráadásul a hús és a hal is folyamatosan drágul a tavalyi szinthez képest. Lester Borown washingtoni szakértő véleménye szerint a 2011-es termés nagyon gyenge lesz, az élemiszerárak magasba szökését pedig a legszegényebb államok érzik majd leginkább.

AJÁNLOTT LINKEK:

Éhezés az ára a bioüzemanyag térhódításának? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik