Kultúra

A tévében: Kosztolányi snookerben veri Hitchcockot

A hétvége igazi hullámvasút lesz, a hétköznapnak számító szombat az elmúlás, a magányos vasárnap pedig a kitartás jegyében zajlik majd a tévé előtt.

Szombat

A szombaton ledolgozandó napok rosszabbak a nyári szabadság utáni első munkanapnál, ilyenkor a tévé úgy tud segíteni, ha bemutatja, másnak sem sokkal jobb. Ezért ma nem a diadal, a továbbjutás, a győzelem, hanem a vég motívumára kerestünk és találtunk pár érdekességet.

10:40-től rögtön itt van Kosztolányi kiváló regényének jó feldolgozása, a Ranódy László-féle Aranysárkány. A Filmmúzeumon látható 1966-os filmben Mensáros László alakítja Novák Antal tanár urat, akivel csak annyi esik meg, hogy összedől körülötte a világ. A régi rend, régi értékek ráadásul egy drasztikus élmény kíséretében lesznek semmivé. Kosztolányi lélektani regényét a magyar film aranykorának megfelelő igényességgel sikerült feldolgozni, és még a kisebb szerepekben is Bessenyei Györgyöt, Latinovits Zoltánt, Bara Margitot láthatjuk.

Megint színészi játék, de ezúttal semmi kötöttség, persze, hogy a Beugróról van szó, a hatodik napi munka után még a Jóisten is megpihent, úgyhogy mi is megengedhetünk magunknak némi kikapcsolódást 20:55-kor az m2-n. Ráadásul ebben a műsorban minden színész a jobbik arcát mutatja, aminek csak örülni lehet.

Maradunk az m2-n, és a nagyszerű színészeknél, de Az utolsó adás már maga a hattyúdal. Robert Altman amolyan Petri György-szerűen azt gondolta, ő nem pepecsel itt szépészeti megfontolásokkal, szentimentális lesz és élvezi. Az iróniától azért nem mentes utolsó filmjében egy megszűnő zenés rádióadás utolsó élő felvételét követhetjük végig olyan színészek tolmácsolásában, mint Kevin Kline, Meryl Streep, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson vagy Lindsey Lohan. Meghalni csak ilyen pofátlanul szívbemarkolóan érdemes – 22:45-től.

És bár a múltkor már ajánlottuk, de nem lehet megunni: a Dögölj meg, drága Mona! emlékeztet Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása, illetve Agatha Christie: Gyilkosság az Orient Expresszen című történetére, csak teljesen más. Monát megölik, Verplanek csodás kisvárosában azonban szinte mindenkinek megvan az indítéka a gyilkosságra. A rejtélyt megfejteni hivatott nyomozót Danny DeVito alakítja, de láthatjuk még Jamie Lee Curtist, Bette Midlert, Neve Campbellt vagy Casey Afflecket is. A filmet 23:25-től adja a Duna TV.

Vasárnap

A vasárnapot az utolsó cseppig ki kell élvezni, ezért már 9:45-kor bekapcsoljuk a tévét, hogy Jamie Oliver a Spektrumon bemutassa nekünk az ő karácsonyi menüjét. Ki tudja, tán többen állnak át a rántott hal-majonézes krumpli-töltött káposzta-stb. hagyományőrzésről a pulykára, rebarbarára és más finomságokra a Jamie karácsonyi menüje ötleteitől inspirálva.

Ha még mindig nem hevertük ki a szombatot (vagy, hogy Szíj Melinda kiesett a Megasztárból), 17:00-kor meg kell néznünk a Discovery Channelen a Vad-házasság című túlélősorozatot. Mert bár „veled sem könnyű, drágám,” van, aki még tovább bonyolítja. Mike és Ruth egy kietlen, barátságtalan helyen kell töltsön pár éjszakát, miközben a ruhán túl egy darab késsel rendelkeznek. Férjek! E műsor újabb remek válasz lehet a „Soha nem viszel sehova”-feleségpanaszra.

Kitartás és koncentráció hozhatja el a sikert a 20:30-kor az Eurosporton kezdődő UK Championship snooker-verseny döntőjében is. Tíz frame-t kell nyernie annak, aki Nagy-Britannia legjobbja akar lenni, a címvédő történetesen egy kínai, Ding Junhui.

Van remény a siralomházban is, ha másra nem, az igazságra, erről a Halálsoron című film mond többet, a Viasat3-on 21:55-kor kezdődő klasszikusban Tom Hanks és Michael Clark Duncan nyújt nagyot, Frank Darabont rendező pedig a jelen legkurrensebb, legdivatosabb sorozatát, a zombi-tematikájú The Walking Deadet is magáénak mondhatja. Zsebkendőket előkészíteni!

Végül a napot a máris nyakunkon lévő hétfőre és a karácsonyi őrületre gondolva zárjuk 0:20-tól Alfred Hitchcock Téboly című filmjével, melyben egy gyilkos keresi nyakkendőtűjét a TV2-n, lásd még „Elnézést, nem látta a nyakkendőtűmet? Hol hagyta? Valami hulla kezében” – micsoda elegancia, ma már nem dívik a nyakkendős gyilkosság, jön valami brucewillis, aztán atlétatrikóban lerendez mindenkit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik