Kultúra

A tévében: Mamutok, Gálvölgyi és egyéb őslények

Hagyomány, tradíció, szokás - régi értékek és örök klasszikusok szerepelnek mai tévés étlapunkon.

A világ egyik leghagyományőrzőbb sportja a snooker, ahol nem nagyon kapkodnak az újításokért, még ha nagy is a kísértés. Az időt megállítani persze nem lehet, a snooker is felgyorsult, modernebb lett, Ronnie O’Sullivannek, a jelen egyik legmeghatározóbb játékosának sem véletlenül Rocket, azaz Rakéta a beceneve. Az egyik legrégibb pontszerző verseny, a UK Championship, vagyis az Egyesült Királyság Bajnokság pontszerző verseny felső ágán már kialakult az elődöntő szereposztása (John Higgins és Mark Allen), míg alul még a negyeddöntők következnek épp (megszakításokkal) ma 13:30-23:00-ig az Eurosporton (mindkét csatornán), de nem is ez a leglényegesebb, hanem a hagyományőrzés, amely ott van minden golyótörlésben, krétahasználatban, mellényviseletben.

16:00-tól a National Geographicon egy 2007-ben Szibériában talált, jégbefagyott, teljesen ép mamutbébit mutat be a Mamut-bébi: jégbefagyva című ismeretterjesztő film, megkísérelvén felfejteni pár ezer éves élettörténetét. És mi még panaszkodunk a hűvös időre.

Szintén régi korok örökké érvényes értékeit példázta életével a 100 éve született kalkuttai Teréz anya, akinek életéről (kevesen tudják róla, hogy az albániai aromán kisebbségi nép sarja) és kétségeiről is beszél a Teréz anya – a sötétség szentje a Duna TV-n 19:00-kor. Kétségei a magányából fakadtak – nem akadályozza-e meg abban, hogy a világ szegényeihez eljuttathassa a jó hírt, a szeretet? Egyelőre úgy tűnik, nem zavarta túlságosan, amit boldoggá avatása is példáz (amit bizton követ majd a másor címében is olvasható szentté avatás).

Ugyan teljesen más tészta, de Gálvölgyi János sem véletlen került be a válogatottba. Gálvölgyi lassan az utolsó humorista-színész, aki valamiféle általános világlátást jelenít meg, akinek emberségével, kíváncsiságával, józanságával könnyű azonosulni. Gálvölgyi nem megnyerni akarja elsősorban a közönségét, hanem, ahogy azt a jelentős szórakoztatók tudták-tudják csak, magába sűríti azt, minden önjelöltség nélkül a nevében beszél, a hangján szólal meg – nem pedig megpróbálja eltalálni azt. Mindezért sorolható ő is az utolsó mohikánok közé, nem pedig humora, poénjai minősége miatt. S emiatt is élhette túl műsora, figurája a fénykorának mondható 80-as éveket. Az RTL Klub 21:20-kor adja le a Gálvölgyi Show következő adását.

Ám aki inkább a tudományról hallana többet, miután felcsigázta a kismamut, az 21:30-tól a Spektrumon a Darwin és az Élet Fája című ismeretterjesztő filmben a műfaj egyik legnagyobb alakjától, David Attenborough-tól hallhatja a nagy evolúciótudós himnuszát. Márpedig ha Attenborough dicsér valakit, akkor az még annak a valakinek a legádázabb ellenségét sem hagyja hidegen.

És hogy még mi nem hagy minket hidegen: 22:35-től adja le a Duna TV az érzéki filmek ősét, a kora legnagyobb botrányfilmjét, mely Marlene Dietrich-ből világsztárt faragott: A kék angyalt. A hidegen érzéki, hódító nő alaptípusát jelenti Dietrich innentől kezdve, s aki bele akarja élni magát a szerepébe, búgja erotikusan a tükörbe: Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt. (Kb. Minden porcikám szerelemre vágyik.) – majd meglátja, nem is olyan egyszerű az.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik