Belföld

Tízmillió eurós vesztegetéssel vádolják a Mol-vezért

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a horvát ügyészség szerint az egykori horvát kormányfőnél tette olajozottabbá az INA-ügyletet - idézi az index.hu a Vecernji list horvát napilapot.

A horvát lap szerint Hernádi Zsolt a volt horvát kormányfőt vesztegette meg. Ivo Sanadert az Interpol elfogatóparancsa alapján Ausztriában tartóztatták le még a télen. Hernádi ügye az ellene folytatott büntetőeljárásnál került elő.

A vád szerint Hernádi azért vesztegette meg 2008-2009 folyamán Sanadert, hogy a Mol átvehesse a horvát INA olajtársaság irányítását – írja a Večernji list. A lap szerint az ügyletben közreműködött Damir Polančec volt horvát alelnök is.
Az üzlet része volt a vád szerint, hogy az INA gázüzletágának nyereséges része a Mol-hoz, a veszteséges rész a horvát állam felügyelete alá kerül.

Az Ivo Sanader elleni nyomozás kiegészült a Mol-INA üzlethez kapcsolódó korrupciós vádakkal – erősítette meg Barbara Göth-Fleming az osztrák igazságügy részéről. Sanader ügyeinek felderítésében az osztrák és horvát hatóság, valamint az Interpol is részt vesz.

Hozzájárult kiadatásához Ivo Sanader

Belátható közelségbe került az Ausztriában élő volt horvát miniszterelnök kiadatása hazájának. Ivo Sanader tegnap hozzájárult egy egyszerűsített kiadatási eljáráshoz – közölte bécsi ügyvédje. A hazájában korrupcióval gyanúsított 57 éves politikus korábban panaszt emelt a salzburgi tartományi bíróság májusban hozott kiadatási döntése ellen, de tegnap visszavonta a panaszt. A bíróság döntése így jogerőre emelkedett. A kiadatás időpontjáról még nem született döntés. Sanader 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén. Tavaly decemberben vették őrizetbe az osztrákok egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Sanader tagadja a vádakat.

A volt kormányfő kedveli a luxust

Sanaderről azt tartják, hogy imádja a luxust. Politikai ellenfelei többször firtatták, honnan származik a vagyona, amely nagyobb, mint amennyit miniszterelnöki fizetéséből felhalmozhatott. Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrányhoz kapcsolódóan. A 2009-ben a csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágításakor merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik