Font Sándor és Kovács József fideszes képviselők nyújtották be az Országgyűléshez a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslatot, amely a kormány korábbi felvetésétől hamburgeradó néven forgott a sajtóban.
Az adót öt termékcsoportra vetnék ki a képviselők. A cukrozott, és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint. A cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitalok literenkénti adója viszont 250 forint lesz. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója kilónként 100, a sós cnackeké 200, az ételízesítőké 500 forint, szintén kilogrammonként. Az adót – akár az áfát – az eladó szedi be, aki az adóhivatal felé önadózással számol el. A benyújtó képviselők szeptember 1-i hatálybalépéssel számolnak.
A népegészségügyi termékadó célja a hivatalos indoklás szerint, hogy „az egészségügyre fordítható források bővüljenek”, de a javaslat nem tér ki arra, hogy ezt az orvosok bérére fordítaná a kormányzat, ahogyan arra korábban ígéretek voltak.
A Fidesz visszakozott?
Néhány nap alatt csökkent a hamburgeradó mértéke. Nagy Anna kormányszóvivő kedden még arról beszélt, hogy az üdítők után literenként 10, az energiaitalok után 300 forintot szednének be. A chipsek esetében is meggondolta magát a kormány: 400 forint helyett kilónként 200 forintot kell fizetni. A kormány szándéka szerint a bevételekből a népegészségügyi programot pénzelnék, de az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzése szerint több terméknél előfordulhat, hogy a jelentős drágulás a gyártókat és a fogyasztókat egyaránt arra ösztönzi, hogy kiváltsák a termékdíj-köteles élelmiszereket. A termékdíj-bevétel – nevével ellentétben sokkal inkább jelent majd az egészségügynek juttatott többletforrást – például a bérek emelése érdekében –, mint valódi eredményt a lakosság egészségi állapotának javításában.
A cél nemes, csak…
Mint korábban megírtuk, a céllal könnyű egyetérteni: a cukorbetegség és az elhízás egyre súlyosabb társadalmi gond, egy átlagos magyar többször annyi sót, illetve cukrot visz be a szervezetébe, mint amennyi javasolt. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a túlzott sófogyasztás súlyos probléma, ebből átlagosan három és félszer annyi kerül naponta a szervezetünkbe, mint amennyi az egészséges táplálkozáshoz indokolt. „A mértéktelen sófogyasztás szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, magas vérnyomást okozhat, csontritkuláshoz vagy akár agyvérzéshez, gyomorrákhoz is vezethet” – magyarázta Antal Emese az fn.hu-nak. A jelenleg ismert információkból azonban nem lehet megtudni, hogyan állapítaná meg és ki, hogy mi a mértéktelen és mi a normális mennyiségű cukor-, zsír, és sótartalom az ételekben. nehezen tudja elképzelni, hogy olyan szabályozás születhet, mely hatékonyan képes kiszűrni a kiskapukat, így a gazdaság fehéredése helyett inkább további szürkülése várható.
