Kultúra

Sleeping Camels: nálunk mutatja be debütáló lemezét a nemzetközi szupergroup

A world-jazz formáció szerdán Veszprémben, pénteken a fővárosi Millenáris Teátrumban, szombaton pedig a Szegedi Jazz Napokon játszik.

“Rengetegszer játszottam már Magyarországon különböző formációkkal, illetve szólóban, az elmúlt évtizedben csaknem minden esztendőben. Jól ismerek jó néhány kiváló magyar zenészt, egyikük, Kardos Dániel gitáros a Sleeping Camels tagja” – mondta Bernard Maseli, a csapat lengyel vibrafonosa, zeneszerzője Sopotból telefonon az MTI-nek.

A Sleeping Camels tagjai tavaly nyáron találkoztak a EuroMed Music Festivalon, amelynek keretében Budapesten, Belgrádban és Katowicében is volt egy-egy állomás.

“Elhatároztuk, hogy együtt maradunk és közösen alkotunk valamit. Az azóta eltelt több mint egy évben gyakorlatilag a lemezfelvételre koncentráltunk. Az anyag mostanra készült el, a címe Wake Up!. Sleeping Camels néven most Magyarországon fogunk először koncertezni, így mindannyian nagyon izgatottak vagyunk. A zene world-jazznek nevezhető, a különleges számomra az benne, ahogyan ennyi különböző ember különböző stílussal, kulturális háttérrel a zenén keresztül egymással kommunikál. Talán a bennünk lévő nyitottság miatt működik a dolog” – fogalmazott a vibrafonos.

A Sleeping Camelsben Bernard Maseli elektronikus vibrafonon és marimbán játszik, az izraeli Amir Gvircman szaxofonon, a Zap Mamából ismert elefántcsontparti-belga Manou Gallo basszusgitározik és énekel, Kardos Dániel gitározik, a francia-gouadeloupe-i Abdul Aziz Gob ütőhangszereket szólaltat meg, a szerb Goran Milosevic pedig dobol. Zenéjükben tetten érhető a nyugat-afrikai, a zsidó, az arab és a balkáni muzsika is, akárcsak a funkys, groove-jazzes elemek.

Maseli annak idején azért lett vibrafonos, mert gyerekként hallotta a rádióban az amerikai virtuózt, Mike Mainierit játszani a hangszeren és beleszeretett a játékába. Elmondta: sokat köszönhet egyik első zenetanárának, aki felnyitotta a szemét, és megmutatta neki az ütőhangszer varázsát, azt, hogy azon nemcsak dobolni lehet, a vibrafonon, a xilofonon, a marimbán dallamot is lehet játszani.

“Jó néhány éve használom a melletKAT nevű elektronikus vibrafont is, ami teljesen új lehetőségeket nyitott meg előttem, viszont nagyon kemény munka játszani rajta. A Sleeping Camelsben csak ezen a hangszeren játszom, akusztikus vibrafonon nem” – fejtette ki Bernard Maseli.

Az Európa-hírű lengyel zenész, producer karrierje a nyolcvanas években a Walk Away lengyel dzsesszformációban kezdődött, a csapattal tíz lemezt készített, a Globetrotters nevű csapattal hármat. Játszott a Young Powerben, a Back Inben; olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Bill Bruford, Mike Stern vagy Pat Metheny. Tanít a Katowicei Zeneakadémia dzsessz tanszakán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik