Belföld

Vita a jegybanki alelnökökről

Ha mindenki cáfol, akkor már van mit cáfolni? Nem biztos, hogy Szabadi Béla jegybanki alelnök lesz, de az is lehet, hogy igen.

Lassan már nem az a kérdés, hogy Járai Zsigmond jelenlegi pénzügyminiszterből jegybankelnök lesz-e vagy sem, hanem az, hogy kik lesznek mellette a Nemzeti Bank nagyhatalmú alelnökei. A pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján elismerte ugyanis, hogy már foglalkozott ezzel a gondolattal, habár még korainak találta a lehetséges alelnökök személyére vonatkozó kérdést. Először a miniszterelnökkel kell megállapodnia saját leendő posztjáról – mondta -, erre véleménye szerint legkorábban december 20-án, vagyis a költségvetési szavazás után kerülhetne sor.

Járai elegánsan cáfol

“A földművelésügyi tárcának nagy szüksége van Szabadi Béla munkájára” – ilyen elegánsan és mégis sokatmondóan válaszolt a pénzügyminiszter arra, hogy vajon tényleg a jelenlegi kisgazda agrárállamtitkár lesz-e az egyik alelnöke, amikor ő majd elnök lesz.

Alelnöki toplistaA pénzügyminiszter jelezte azt is, kikkel dolgozna szívesen együtt, íme a névsor: Szapáry György jelenlegi jegybankelnöki tanácsadó, Auth Henrik, a Postabank vezérigazgatója és Adamecz Péter, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

Járai azonban még ebben a körmondatában azt is közölte, hogy mit gondolna a dologról. “Nem hallottam róla, és remélem nem is hallok” – mondta, és ebből mindenki mindent érthetett. Járai ezzel csak a pénzpiacon általános hüledezést tolmácsolta, amit Szabadi nevének meglebegtetése okozott. Járai cáfolata után nem sokat késett Szabadi Béla nyilatkozata sem, s ez kicsit azt erősíti, hogy mindkét oldal foglalkozott már a gondolattal.

Ki jelöli az alelnököket?

A jegybanknak a törvény szerint legfeljebb öt alelnöke van, akiket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevez ki és ment fel. Megbizatásuk három évre szól, munkáltatójuk és felettesük az MNB elnöke, ő jelöli ki azt az egy alelnököt, aki helyettesíti.

Szonda?Lehet, hogy Szabadi nevének meglebegtetése csak teszt, mint ahogyan Járai Zsigmond esetleges jegybankelnöki megbizatását is többször megszondáztatták, mielőtt hivatalossá tették volna.

Az alelnökök tagjai a jegybank legfőbb monetáris politikai irányító szervének, a jegybanktanácsnak. Ez tehát a törvény röviden, de a kisgazda-Fidesz koalíciós szerződés értelmében az FKGP elnökének joga van a javasolni egy személyt a jegybank öt alelnöki posztjának valamelyikére. Vagyis, ha Torgyán József nagyon akarja, hogy az általa egyébként pénzügyi zseninek tartott Szabadi Béla jegybanki alelnök legyen, és úgy ítéli meg, hogy a tárcájánál mégsincs akkora szükség rá, akkor szinte lényegtelen, hogy mit gondol erről Járai Zsigmond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik