Tudomány

Elfelejthetjük a villanyszámlát?

Szingapúri tudósok szerint karnyújtásnyira a végtelen energia.

A távol-keleti városállam Tudományos-, Technológiai- és Kutatóügynökségének tudósai alacsony frekvenciájú rezgésekből képesek hatékonyan kinyerni annyi áramot, ami kisebb elektromos eszközök működtetéséhez szükséges. Ez áll legalábbis legújabb tanulmányukban, amely már címében is egy “végtelen energiaforrás” felfedezéséről büszkélkedik.

A folyamat egyébként az alumínium-nitrátnak köszönhető, amely egyike azon anyagoknak, melyek elektromos töltés felhalmozásával válaszolnak a mechanikus hatásokra – ezt a reakciót hívják külföldiül piezoelektromosságnak, s épp emiatt képzelhető el a használat miatt töltődő akksi vagy a szív, mint áramforrás.

Maga az ötlet tehát nem újdonság. Azonban szemben a tudósok eddigi feltételezéseivel – és ebben rejlik a szingapúriak áttörése – sikerült kimutatniuk, hogy egyszerre egy frekvencia helyett egész sávok hasznosíthatóak, amivel apró eszközök is lehetnek kellően hatékonyak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy jövőre a rezsicsökkentés “rezsitörléssé” változik és a város háttérzaja szolgáltatja a villamosenergiát, de kétségtelen, hogy a közeljövőben jelentősen fejlődhet a vezeték nélküli, illetve orvosi technológia.

Tesla űrenergiája?

A szerb származású zseniális feltaláló Nikola Tesla rengeteg más, korszakos felfedezése mellett egy űrből származó energiaforrást is felfedezni vélt, amihez egy általa fejlesztett eszközzel hozzá is lehet férni – egy ilyen generátor tulajdonlásáért már ki tudna robbanni egy háború. Ezenkívül felfedezte a drót nélküli energiatovábbítást, 40 km-ről működtetett 200 izzót. Valamint képes volt időkapszulában felvenni a kapcsolatot Széles Gáborral is. A különleges tudós különc volt magánemberként. Élete végén már csak mézet és tejet vett magához, mert ezeket tartotta a legtisztább tápanyagforrásoknak. Beszélt 9 nyelven folyékonyan, irtózott a kerek tárgyaktól, illetve mások hajának megérintésétől, de rajongott a galambokért és a gyöngy fülbevalókért. Ellentmondva a szórakozott, elhanyagolt tudós sztereotípiának megszólta azt, aki nem öltözött divatosan, számolta lépteit séta közben, és az elfogyasztott étele térfogatát is mindig kényszeresen becsülgette. S hitte volna, Tesla igazi divatlapnáci volt: leszólta a túlsúlyos embereket, ő maga pedig igencsak lefogyott a méz-tej diéta következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik