Belföld

Lecsukhatják a gyilkos rendőr élettársát

Meghosszabbította a Pécsi Városi Bíróság annak az asszonynak az előzetes letartóztatását, akinek egykori élettársa, egy rendőrtiszt megölte a férjét. A volt nyomozó a fegyházbüntetését tölti.

Hajdu István bírósági elnök elmondta: azért hosszabbították meg október 30-ig a gyilkosságban való közreműködéssel gyanúsított V. M. előzetes letartóztatását, mert fennáll a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolásának és a tárgyi bizonyítékok eltüntetésének a lehetősége, s ezzel veszélyeztetnék az eljárást.

Válás helyett gyilkolt

Rozsi Attilát, a pécsi rendőrkapitányság volt kiemelt főnyomozóját három évvel ezelőtt jogerősen 18 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla. A rendőr őrnagy 2000. február 6-án Vokányban hét lövéssel megölte élettársa férjét, hogy “megoldja” azt az anyagi problémát, amelyet a nő válásának elhúzódása okozott.

Az ügyben a nyomozás folytatását a Pécsi Városi Bíróság rendelte el a közelmúltban, mert a jogerősen elítélt volt rendőrtiszt egy beadványban terhelő vallomást tett párjára. Így a nő – aki ellen már folyt eljárás e bűntettel kapcsolatban, de azt bizonyítékok hiányában megszüntették – újra gyanúsított lett. Azt, hogy mi lehetett a szerepe a cselekményben, a nyomozás hivatott kideríteni.

Az MTI hivatalos szervektől korábban nem kapott választ arra a kérdésre, mi motiválhatta a gyilkost, hogy elítélése után három évvel élettársa ellen valljon. Más források szerint ezt a kapcsolatukban bekövetkezett változás eredményezhette.

Rozsi Attila még 1998-ban létesített szerelmi, majd élettársi kapcsolatot a kapitányságon dolgozó kolléganőjével. Korábbi házasságaik felbontása, a válás elhúzódása miatt azonban a párnak anyagi problémái voltak. A vagyonjogi kérdések megoldását elsősorban a nő férje akadályozta. Ezt a rendőr őrnagy a férfi megölésével kívánta megoldani, ráadásul arra számított, hogy a férfi halálával új szerelme rendelkezne kiskorú gyermekeinek öröksége felett is.

Az őrnagy végig tagadott

A rendőr egy bűnöző ismerősének beszélt arról, hogy felmerült benne a férfi megölésének gondolata. Egy fegyvergyűjtőtől korábban vásárolt egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített lőfegyvert az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. A gyilkossághoz egy régi autót is szerzett, s arra hamis bosnyák rendszámot szerelt.

A tettes 2000. február 6-án elutazott Vokányba, bement a férj házába, ahol a férfit dulakodást követően a pisztolyból leadott hét lövéssel megölte. A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol azt néhány nappal később helybéliek megtalálták.

A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette, ám a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket. Az ügy adatait az ORFK úgynevezett “döglött ügyek” osztálya később újraértékelte és a férfi ellen javaslatot tett az ügyészségnek a vádemelésre.

Bár a vádlott mindvégig tagadta bűnösségét, az első- és a másodfokú bíróság is úgy ítélte meg: az ügy bizonyítékai olyan zárt logikai láncot alkotnak, melynek alapján egyértelmű, hogy a gyilkosságot a volt rendőrtiszt követte el. Az indoklás szerint csak neki volt indítéka: ellenséges viszonyban volt a sértettel, fegyvert és régi autót vett hamis rendszámmal, terveiről beszélt bűnöző ismerősének, az emberölést követően pedig semmi, még az asztalon hagyott pénztárca sem tűnt el az áldozat otthonából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik