A drága és környezetszennyező tisztítószerek helyett egy sokkal olcsóbb és egyszerűbb házi praktikával is megszabadulhatunk a sütőnk falára makacsul odaragadt szennyeződésektől, és ehhez nincs másra szükségünk, mint egy kevés vízre, citromra, valamint egy törlőkendőre – írja a Kirsche.
Az nem vita tárgya, hogy a sütő az egyik leggyorsabban összekoszolódó háztartási eszköz, amelyet ráadásul igen nehéz tisztán tartani, és a zsírfoltokkal még a kifejezetten erre a célra előállított tisztítószerek sem mindig tudják hatékonyan felvenni a harcot. A citrom amellett, hogy nagyon finom, illatos és egészséges, a takarításban is segítségünkre lehet, akár ablak-, konyhapult- vagy csempetisztításkor, de az odaragadt zsírfoltokkal szemben is kiválóan alkalmazható.
- Első lépésként öntsünk forró vizet egy hőálló tálba, majd csavarjuk bele három citrom levét.
- Merítsük a citromhéjakat is a vízbe, és tegyük a tálat a 150 Celsius-fokra előmelegített sütőbe.
- Egy óra elteltével kapcsoljuk ki a készüléket, és hagyjuk kihűlni.
- A szennyeződések lefolynak a készülék aljára, amelyeket így már egyszerűen eltávolíthatunk egy rongy vagy papírtörlő segítségével.
A citrom egyébként az 1. század környékén még luxusterméknek számított Európában, ma viszont már bárhol a világon hozzáférhetünk és széleskörűen felhasználhatjuk, de azt sem gondolnánk elsőre erről az egyszerű gyümölcsről, hogy miért van viasszal bevonva a héja.