Élet-Stílus

Meghökkentette az embereket, mikor rájöttek, miből van a viasz a citromon

Az anyagot sok minden másra is használják.

A Magyarországon kapható citrusfélék héja szinte mindegyike felületkezelt, minimum viaszbevonat van rajtuk, hogy ne romoljanak meg, míg ideérnek a termőhelyükről (Dél-Európából, a Közel-Keletről vagy Kínából). Ez a viasz is lehet mesterséges vagy természetes alapú, így például méhviaszból – írja a Nébih.

A brit Channel 4 műsora, a Food Unwrapped az élelmiszereket övező mítoszoknak, kevésbé ismert tényeknek megy utána, egy utóbbi epizódban a citromot körülölelő viaszról volt szó.

Egy ilyen viasz a sellak, amit talán legtöbben alkoholos oldataként ismernek, körömlakként, de ez az alapanyaga a spanyolviasznak, bútorlakkoknak, a fogtechnikában is alkalmazzák, valamint az első hanglemezeket is ebből készítették.

A Food Unwrapped egyik műsorvezetője a sellak miatt Thaiföldre utazott, ahol egy dzsungelbe vitték el, hogy megmutassák, mi is ez az anyag.

Ott egy fának levágták egy ágát, ami tele volt lakktetűk fészkeivel. Ezek a rovarok a fákhoz tapadnak, a növényből kivonják a folyadékot, majd egy váladékot választanak ki az egész testfelületükün keresztül, ezzel védve a mintegy 1000 tojást, amit a nőstények leraknak hathónapnyi életük alatt, míg végül „halálra nem zabálják” magukat.

Az általunk készített fényes termék a bogarak pisijéből vagy melléktermékéből származik

– magyarázza a műsorvezető Kate Quiltonnak a helyi idegenvezetője, Tomas a Mirror beszámolója szerint. Az egész ágat bevonják a tetvek a folyadékkal, ami levegővel érintkezve megszilárdul, egyfajta héjat képezve.

Ez a sellak, amit aztán aprítanak, szárítanak, olvasztanak, tisztítanak, hogy fel lehessen használni, például gyümölcsök viaszolására.

Egy kilogramm lakkhoz körülbelül 300.000 pajzstetű váladékára van szükség – írja a tudatosvásárló.hu.

Egyébként teljesen veszélytelen anyag, nemcsak a citrusoknál, hanem csokiknál, édességeknél, mogyorónál, kávénál, és más gyümölcsöknél is bevonóként használják. Ez az E904-es E-számú élelmiszer-adalék.

A műsor nézői közül jó páran kiakadtak, számol be róla a Mirror, hogy így pisit fogyaszthatnak, illetve más arra hívja fel a figyelmet, hogy bár ő mindig is sejtette, de most kiderült, a citromokon található viasz nem vegetáriánus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik