Tech

Hátrányos megkülönböztetést alkalmaz az Instagram

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Nagy titkot árult el az Instagram és a Threads vezetője, Adam Mosseri: a szakértő ugyanis jelezte, hogy egy Instagram-videó népszerűsége befolyásolhatja a videó minőségét. A Meta egyik legbefolyásosabb embere ezzel megerősítette azokat a korábbi pletykákat, miszerint a kevésbé népszerű tartalmakat hátrányos megkülönböztetés éri a platformon – írja a TechCrunch.

Az Instagram megpróbálja a lehető legjobb minőségű videóminőséget nyújtani, de ha valamit nem néznek sokáig – a megtekintések túlnyomó többsége az elején realizálódik – áttérünk a gyengébb minőségre. Ha viszont elkezdik sokan nézni, ismét magasabb lesz a videó minősége

– közölte Mosseri egy videóban.

Ez egyébként nem annyira meglepő, ugyanis a Meta felületeire napi több millió mozgóképet töltenek fel, ami óriási tárhelyet foglal. A Meta egyébként már tavaly arról számolt be, hogy különböző kódolási konfigurációkat használ a különböző videókhoz, azok népszerűségétől függően.

Mosseri részletekbe menően elárulta, hogy a jobb minőségű videók CPU-igényes kódolást és több, így drágább tárhelyet is jelentenek. Ez tehát azoknak az alkotóknak a kiváltsága, akik több megtekintést generálnak. Ez azonban nem egy bináris rendszer, hanem egy sokszintű skála Mosseri szerint.

A kijelentés kapcsán sokan felrótták a platformnak, hogy ez a megközelítés olyan rendszert hoz létre, amely előnyben részesíti a népszerű alkotókat a kisebbekkel szemben, Mosseri jelezte, a minőségbéli különbség nem jelentős, és szerinte egyébként is a tartalom, nem pedig a minőség miatt nézik az emberek a videókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik