Nagyvilág

Orbán szövetségese nyerte a választásokat Bulgáriában

Nikolay DOYCHINOV / AFP
Nikolay DOYCHINOV / AFP

Orbán Viktor kormányfő bolgár szövetségese, Bojko Boriszov, vagyis a jobbközép GERB vezette pártszövetség szerezte a legtöbb szavazatot Bulgáriában, a vasárnap tartott előrehozott választáson – derült ki a Reuters híradásából.

Az állami választási bizottság részleges szavazatszámláláson alapuló, előzetes eredményei szerint a választásokat a szavazatok 26,08%-ával sikerült megnyerniük. A második helyen a reformpárti Folytatjuk a Változást (PP) párt végzett, 14,76 százalékkal – derült ki a bizottság honlapján, hétfő reggel, a szavazatok több mint 82 százalékának megszámlálása után. Az ultranacionalista Újjászületés párt 13,8 százalékkal a harmadik helyen végzett.

Négy éven belül ez volt a hetedik előrehozott választás Bulgáriában.

Legutóbb június 9-én, az EP-választásokkal egy időben tartottak ilyet, miután felbomlott a tavaly alakult, nyugatbarát kormánykoalíció, amelyet a jobbközép GERB és az anno a GERB ellenében létrejövő, centrista-technokrata Folytatjuk a Változást! (PP), valamint a jobbközép Demokratikus Bulgária (DB) alkotott.

A Boriszov-kormányok ellen a 2020-ban robbantak ki tüntetések, amelyek a 2021 áprilisi választáson elsodorták a jobboldali kormányfőt és a GERB-et. Azóta Bulgáriának mindössze kétszer, 2021 decemberében, illetve 2023 májusában alakult rendes kormánya, ezek azonban képtelenek voltak kitölteni a négyéves mandátumukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik