Nagyvilág europoli

Migrációs csúcs: Orbán úgy követel valamit, mintha nem pont ugyanezt akarná az összes többi kormányfő is

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

Csütörtökön és pénteken újra összeülnek az európai kormányfők, hogy döntéseket hozzanak a kontinens politikájáról. Az uniós csúcsot ilyenkor a tanács elnöke, Charles Michel hívja össze. A mostani levelében több megvitatandó témáról is ír, de a legfontosabb mindenképp a migráció lesz.

Magyarország számára ez azért is érdekes, mert az uniós vezetők valami olyat készülnek elfogadni, amit a magyar miniszterelnök mostanában úgy követelt, mintha senki nem értene vele egyet ebben a témában.

Engedjék meg, hogy a versenyképesség után mondjak néhány szót a migrációs válságról is. Európát évek óta sújtja a migrációs nyomás, ami hatalmas terhet ró különösen az unió külső határain elhelyezkedő tagállamokra. Az unió külső határait meg kell védeni! A külső határok védelme az unió egészének érdekeit szolgálja, ezért ahhoz az uniónak érdemi támogatást kellene nyújtania. Nem először állok itt, önök előtt, és nem először mondom el, önök is láthatják, hogy 2015 óta Magyarország is és személyesen én is komoly politikai vitákat vívok a migráció ügyében. Sok mindent láttam már, láttam kezdeményezéseket, csomagokat, javaslatokat, amiket nagy reményekkel fogadtak, és mind sikertelennek bizonyultak. Ennek egyetlen oka van. Higgyék el nekem, hogy külső hotspotok nélkül nem tudjuk megvédeni az európaiakat az illegális migrációtól. Ha egyszer valakit beengedünk, azt többet nem fogjuk tudni hazaküldeni, ha van tartózkodási jogalapja, ha nincs. Egyetlen megoldás van: csak azokat szabad beengedni az unió területére, akiknek erre előzetesen megadtuk az engedélyt, és belépni csak ezzel az engedéllyel lehet az unióba. Minden más megoldás meggyőződésem szerint illúzió. Ne áltassuk magunkat, az EU menekültügyi rendszere ma nem működik. Az illegális migráció Európában az antiszemitizmus, a nők elleni erőszak és a homofóbia erősödését eredményezte. Többen is tiltakoznak ez ellen, de szeretném megismételni, a tények magukért beszélnek: az illegális migráció Európában az antiszemitizmust, a nők elleni erőszakot és a homofóbia erősödését eredményezte. Ha tetszik ez önöknek, ha nem, ezek a tények. A sikertelen migrációs politika következménye is világos, több tagállam a menekültügyi rendszerből való kimaradás lehetőségeit igyekszik megteremteni

– fogalmazott Orbán Viktor nemrég a soros elnökség prioritásait bemutató beszédében az Európai Parlament előtt Strasbourgban.

A beszéd alapján úgy hangzik, mintha Orbán szinte lehetetlent követelne a hotspotok létrehozásával. Csakhogy az a helyzet, hogy az uniós vezetők nagy része pont ugyanezt akarja. Ursula von der Leyen még levelet is írt a többi vezetőnek, amelyben ennek az elfogadását sürgeti. Sőt, az első ilyen hotspotokkal kapcsolatos kétoldalú megállapodás már meg is született: Olaszország megegyezett Albániával, hogy évente 36 ezer, Olaszországba érkező menedékkérő kérelmét Észak-Albániából bírálják majd el. Az első hajó, a Libra, ami 16 menedékkérőt szállít Albániába – miután kimentették őket a Földközi-tengerből – már el is indult.

Adnan Beci / AFP Egy olasz rendőr áll az olaszok által vezetett migránsközpontban Shengjin kikötőjében, Albániában.

Az Európai Tanács – a miniszterelnökök gyülekezete – nem hoz törvényeket. Politikai döntéseket hoznak, amelyeket úgynevezett következtetésekben rögzítenek. Ezek a következtetések irányt mutatnak a miniszterekkel összeülő tanácsi formációknak és a bizottságnak, hogy merre kell tartania a törvényalkotásnak. A csütörtöki tanácsülés kezdete előtt kiszivárgott következtetéstervezetben pedig szerepel is egy olyan mondat, ami arra utal, hogy pont ezeknek a hotspotoknak a kidolgozását kérik az uniós szervektől:

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik