Belföld

HÉV: A fővárosi bizottság nemmel szavazott a járatritkításra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ma délelőtt a Fővárosi Közgyűlés közlekedési és városfejlesztési szakbizottsága 8 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta a HÉV-járatritkítás elleni közös kiállásról szóló javaslatot – tudósított a testület elnöke, Vitézy Dávid, aki azon sajnálkozott, hogy a bizottság két fideszes tagja, valamint Lázár János minisztériuma és a MÁV vezetői nem jöttek el, hiába készültek hársfateával.

A bizottság négy fontos döntést hozott, Vitézy ismertetése szerint:

  1. Hivatalosan is kifejeztük egyet nem értésünket a H6, H7, H8 vonalak kínálatszűkítésére, járatritkítására vonatkozó javaslatokkal és általánosságban a HÉV szolgáltatásának csökkentésével szemben, és kezdeményeztük, hogy ezt a Fővárosi Közgyűlés is tegye meg októberi rendes ülésén.
  2. Felkértük a főpolgármestert, hogy az önkormányzat jogérvényesítési lehetőségeivel készüljön fel arra az esetre, ha Lázár János minisztériuma az előző pont ellenére is a járatritkítás mellett dönt.
  3. Kezdeményeztük, hogy a Fővárosi Közgyűlés október végi rendes ülésén erősítse meg elkötelezettségét a kormányhatározatban elfogadott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában meghatározottak szerint az összes HÉV-vonal szükséges infrastruktúra-fejlesztései, felújítása, akadálymentesítése és fejlesztése, és az ezekhez kapcsolódó alacsonypadlós, egyterű, klimatizált új HÉV-vonatok beszerzése mellett, és kérje fel a kormányt ezek mihamarabbi újraindítására.
  4. Felkértük a BKK-t és a BKV-t, hogy vizsgálják meg, hogy ha a közlekedési kormányzat, illetve a MÁV-HÉV képtelenné válik a jelenlegi szolgáltatási színvonal fenntartására, akkor Budapest ideiglenesen segíteni tud-e villamosok átmeneti, az új gyorsvasúti járművek megérkeztéig, néhány évre szóló üzembe állításával a kizárólag Budapesten közlekedő H7-es vonalon, kihasználva a CAF villamosok érkezése nyomán felszabaduló villamosjárműveket.

A múlt héten merült fel, hogy drasztikus járatritkítás várható a HÉV-vonalakon az elöregedett szerelvények miatt. Miután napvilágot látott, Lázár János közlekedési miniszter kirúgta a MÁV–HÉV vezetőjét, államtitkára pedig azt állította, hogy nem fog változni a menetrend. A MÁV vezérigazgatója egy hétfői interjújában azonban több ponton cáfolta Lázárék állításait, a Magyar Közlekedési Klub elnöke pedig egyenesen arról beszélt, hogy sokkal nagyobb a baj, mint azt állítják a tárca illetékesei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik