Belföld

Munkáshitel és egymilliós átlagbér: Erről beszélt Orbán Viktor a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Jelenleg is zajlik Esztergomban a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése, ahol a Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök egy új gazdasági programról, munkáshitelről és egymilliós jövedelemről beszélt a résztvevőknek.

A kormánylap szerint Orbán vázolta, hogy az elmúlt évek válságai, a járványhelyzet és az ukrajnai háború kitörése óta gyökeresen megváltozott a világ. Ami a gazdaságot illeti, ezt úgy lehetne lefordítani, hogy a Kelet fel-, a Nyugat pedig lefelé tart, a kormányfő szerint maximum tíz év, és a “legeket”  mind Keleten fogják sorolni a világgazdaságban.

Minderre Orbán szerint a Nyugat úgy reagált, hogy Brüsszel gazdasági hidegháborút hirdetett. Ez azonban Orbán szerint Magyarországnak nem jó, itt pedig átkötötte beszédét oda, hogy hazánknak gazdasági semlegességre kell törekednie,

csak azt szabad átvenni nyugatról és keletről, ami hasznos és észszerű, el kell utasítani mindent, ami árthat a magyaroknak. 

A kormányfő leszögezte, hogy az Európai Unió átlagos növekedését meghaladó növekedési szintre van szüksége az országnak, ezt pedig szerinte csak a gazdasági semlegesség politikájával lehet elérni. A gazdasági semlegesség politikájával a magyar gazdaság növekedési ütemét a három és hat százalék közötti sávba tudják emelni, és az új gazdaságpolitika már 2025-től erősebb növekedési pályára fogja vinni a magyar gazdaságot – sorolja tovább a Magyar Nemzet.

Az új gazdaságpolitikához viszont kellenek a gazdasági szereplők is, a kamara, az érdekképviseletek – velük Orbán együtt akar működni, ahogy a lap fogalmaz, „a kormány nem a fejük felett akar dönteni róluk”.

A kormány új egyezséget akar kötni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal egy többéves, a gazdasági növekedésen alapuló béremelési programról. Ezzel Orbán várakozásai szerint előre kiszámítható módon fogják elérni három év alatt az ezer eurós minimálbért és az egymilliós átlagbért.

Itt jelentette be információk szerint a miniszterelnök, hogy szeretnék megduplázni az exportképes kis- és középvállalkozások méretét. Ehhez új gazdasági tervre, Demján Sándor-tervre, tőkejuttatásra van szükség, minden kis- és középvállalkozásnak elérhető módon.

A korábban már megénekelt munkáshitel is szóba került:  a kormányfő bejelentette, hogy 2025-től a diákhitelhez hasonlóan a dolgozó fiataloknak is nulla kamatozású hitelt ad a kormány.

Summa summarum, összegzett a miniszterelnök, három ponton avatkoznak a magyar gazdaságba: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem és munkáshitel, Demján Sándor-program és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak!

– foglalta össze a kormánylap.

A gazdasági kérdések megvitatása után a miniszterelnök az aktualitásokról is beszélt, elsőként az Európai Parlament szerdai üléséről. Orbán azt mondta, mindenki láthatta, hogy Brüsszelben semmi nem változott, ott csak az lehet jófiú, aki kritika nélkül támogatja a háború folytatását, elfogadja a brüsszeli migrációs politikát és szabad utat nyit az LMBTQ szexuális propagandának. Orbán szerint Brüsszelben nem hagytak még fel azzal az elhatározással, hogy mindezt Magyarországra is ráerőltessék, de mindenkit megnyugtatott, hogy a nemzeti kormánynál, ezt nem fogják elérni.

Beszéde végén Orbán Viktor kijelentette: „Készen állok a harcra, győzni fogunk!” – majd vélhetően sietősen távozott, hiszen, amint arról sajtófőnöke tájékoztatott, vasárnap este Berlin felé vette az irányt, ahol részt vesz a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján. A hivatalos tájékoztatás szerint a nyugat-balkáni befolyására és a magyar EU-elnökségre tekintettel hívták meg ide a miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik