Tech

Nem tudni, mikor térhetnek haza a hurrikán miatt űrben rekedt asztronauták

SpaceX / NASA / KSC
SpaceX / NASA / KSC

Kérdéses, mikor térhetnek haza a Milton hurrikán miatt űrben rekedt asztronauták, miután mai, október 13-ai indulásukat is lefújták – írja a Space.com.

A Crew-8 küldetés legénysége – Matthew DominickMichael BarrattJeanette Epps és Alekszander Grebenykin – még március elején indult el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az eredeti tervek szerint október 7-éig tartott volna missziójuk, szeptember 29-én már meg is érkeztek az ISS-re az őket leváltó csapat tagjai.

Az űrhajósok ennek ellenére mégsem indulhattak útnak, hiszen Floridában kellene landolniuk, amelyen nemrég söpört végig egy életveszélyes hurrikán.

A természeti katasztrófa miatt a NASA és a SpaceX október 13-ára napolta el a visszatérést, az indulás előtti reggelen azonban az űrvállalat bejelentette, ismét eltolják a dátumot. A döntés okaként a kedvezőtlen időjárási körülményeket nevezték meg, új kitűzött időpontot azonban nem közöltek.

A Milton hurrikán egyébként nemcsak a Crew-8 hazatérését késlelteti: a NASA az Europa Clipper űrszonda felbocsátását is elnapolta. Az eszközt eredetileg október 10-én indították volna útnak, a jelenlegi tervek szerint pedig október 14-e lehet a küldetés kezdete.

Kapcsolódó
Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?
Eredetileg egy hétre mentek az űrbe, a NASA azonban most bejelentette, hogy csak 2025 februárjában térnek vissza a Földre a Starliner űrhajó asztronautái. A Nemzetközi Űrállomás azonban nem szálloda, az ott tartózkodóknak számos nehéz feladatot kell naponta elvégezniük. Mutatjuk, miből áll az űrhajósok munkája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik