Belföld

Bőhm Kornél: Magyar Péter „teflonarcú” a karaktergyilkosságokra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A téma szakértője szerint a Fidesz egyelőre nem talál fogást a Tisza Párt elnökén.

Bőhm Kornél kríziskommunikációs szakértő a Népszavának azt mondja: a kegyelmi botrány  után a kormány elhúzta a válaszreakciót, egyedül hagyta Novák Katalint, látványosak lettek a kommunikációs hibák, de Orbán Balázs ’56-os nyilatkozatának ügyét elég jól kezelték. Hamar reagált Orbán Viktor, lezártnak nevezték a politikai igazgató botrányát. A szakember szerint a Fidesz okult a 2002-es vereségből, utána professzionális lett a kommunikációja, ám úgy tűnik – egyelőre – elfogytak az ötletek.

Egyébként tévútra vezethet, ha abból indulunk ki, hogy ha valaki jól kommunikál, nyer, ha rosszul, veszít. Ha a termék vacak, akkor a legjobb kommunikáció is küszködik.

A felvetésre, Magyar Péter esetében miért nem működik a Fidesz karaktergyilkossága, azt a választ adja, hogy a módszer ezer éve létezik, de a Tisza Párt elnöke „teflonarcú”, egyelőre nem találnak fogást rajta, ami nem jelenti azt, hogy később sem találnak.

Az biztos, hogy az eddigi eszközök nem voltak hatásosak.

Az interjúban szóba kerülnek Sulyok Tamás államfő egykori földügyei is, amelyekről Bőhm András úgy véli: azokra a Fidesz sem számított, de több vezéráldozat már nem fért bele. A témáról könyvet is író szakember szerint a karaktergyilkosságról az emberek többsége azt mondja, nem szereti, de mégis működik, sok pénz sem kell hozzá.

Ha valaki lecsúszik az ereszről és ezt megírja a nemzetközi sajtó, az nem pénzügyi kérdés. Az erőforrás ahhoz kell, hogy minél szélesebb körben lehessen teríteni a sztorid.

Egy ilyen támadás elviseléséhez nagyon elszántnak kell lenni, hinni kell abban, hogy az ügy fontos, megéri a küzdelmet. Ma 0-24-ben megy a negatív kampány, és mindig van lejjebb. A szakember szerint ugyanakkor felbukkanhat egy új erő, amely azt vallja: nem támadni akar, nem foglalkozik azzal, hogy eddig mások így kovácsoltak erőt.

Nem törvényszerű, hogy az egyre mélyebb támadások vezetnek eredményre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik