Belföld

Medián: A magyarok 56 százaléka Orbán Viktort is felelősnek tartja a kegyelmi ügyért

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Kiemelten fontos közéleti események megítélését mérte fel a Medián a 444.hu megbízásából. Az országos reprezentatív felmérésből két fontos eredmény derült ki:

  • Az emberek többsége (56 százaléka) felelősnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt is a kegyelmi ügyért.
  • Ugyanakkor a válaszadók többsége (51 százaléka) szerint Magyar Péter fellépése inkább az ellenzéket gyengíti, de a rendszerre nem jelent komoly fenyegetést.

Mint írják, a felmérés egyik kérdése arról szól, inkább azzal értenek-e egyet az emberek, hogy Orbán Viktor is felelős K. Endre kegyelméért, vagy azzal, hogy nem. A kegyelmet ugyan Novák Katalin köztársasági elnök írta alá, a kormány részéről pedig Varga Judit igazságügyi miiniszter ellenjegyezte – ők mind a ketten lemondtak, a kormányzati kommunikáció pedig azóta azt hangsúlyozza, hogy a felelősség kérdése itt megáll. Például következetesen Novák-ügyről beszélnek kegyelmi ügy helyett.

Hogy ez mennyire ment át? A Medián felmérése szerint az összes válaszadó

  • 56 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán is felelős,
  • 36 százalék pedig úgy, hogy a miniszterelnök nem.
  • 8 százalék nem tudja, vagy nem akar válaszolni.

A Kutatás arra is kitért, mennyire ártott a Fidesznek a botrány. A leggyakoribb vélemény az, hogy a Fidesz nagyon rosszul kezelte az ügyet: ezt a válaszadók 43 százaléka gondolja. Továbbá több mint a válaszadók fele gondolja úgy, hogy az ügy nagyon vagy meglehetősen sokat ártott a Fidesznek.

A kutatás Magyar Péter színre lépésére is kitért. A válaszadók 51 százaléka volt azon az állásponton, hogy csak a korábbi ellenzéki pártokat gyengíti Magyar megjelenése, 39 százalék mondta azt, hogy gyengíti a Fidesz uralmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik