Nagyvilág

Szijjártó kioktatott egy német újságírót Szentpéterváron, hogy mi nem vagyunk jawohl ország, nekünk senki sem diktálhat

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook

A Szentpéterváron tartózkodó Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közölte, hogy kiegészítő kereskedelmi szerződést írt alá a magyar MVM és az orosz Gazprom, aminek köszönhetően – állítása szerint – továbbra is versenyképes áron érkezik majd az orosz földgáz Magyarországra.

A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar kormánynak az a feladata és kötelessége, hogy az ország energiaellátása egyrészt hosszú távon biztonságban legyen, másrészt pedig ez olyan versenyképes áron történjen, amely lehetővé teszi a rezsicsökkentés eredményének fenntartását.

A földgázellátás esetében erre a két szempontra a garancia Magyarország és Oroszország, illetve Magyarország és a Gazprom korrekt együttműködése

– írta.

Az Európai Unióban egyébként az orosz-ukrán háború kitörése óta napirenden van az orosz energiahordozókról való leválás, a legtöbb ország pedig már lépéseket is tett efelé. A magyar kormány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy csak az agresszortól érkező energiával fenntartható a magyar gazdaság, a külügyminiszter ezzel összhangban pedig rendszeresen el is utazik orosz kollégáihoz tárgyalni.

Nem sokkal ezután Szijjártó ismét kirakott egy posztot „Csak próbálja meg, annyival is előrébb leszünk” címmel az oldalára, ezúttal arról, hogy a ZDF német tévé felkérdezi őt amiatt, hogy ismét Brüsszelt provokálja-e a szentpétervári látogatással. Erre válaszul az újságíró kioktatásába kezd arról, hogy

próbáljon meg tisztelettudó és udvarias lenni Magyarország felé, jó?

Majd azt kérdezi, miféle provokációról lenne szó, mi nem vagyunk egy „jawohl!” ország, szuverén jogunk, hogy a minisztereink milyen rendezvényeken vesznek részt, szóval senki sem diktálhat nekünk.

A miniszter az eredeti bejegyzésben egyébként még azt írta, hogy a magyar ellátás biztonságát a 2021-ben 15 évre megkötött hosszú távú szerződés, az árak versenyképességét pedig a folyamatosan megkötött kiegészítő kereskedelmi szerződések jelentik, melyek – ismét állítása szerint – csökkentik a megvásárolt földgáz árát. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően idén versenyképes áron 6,7 milliárd köbméter orosz eredetű földgáz érkezik Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik