Nagyvilág

Az EP szerint veszélybe került a demokrácia Georgiában

Davit Kachkachishvili / ANADOLU / Anadolu via AFP
Davit Kachkachishvili / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán elfogadott állásfoglalás szerint veszélybe került a demokrácia Georgiában, írja az MTI.

Az állásfoglalás szerint a kaukázusi ország demokratikus folyamataiban tapasztalható visszaesés miatt Tbiliszi európai uniós csatlakozása is megtorpant. Az állásfoglalás kiemeli, hogy jóllehet Georgia 2023 decemberében tagjelölti státuszba került, a jelenleg kormányon lévő Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt egyre inkább a tekintélyelvűség felé sodródik, példaként pedig az LMBTQ-közösség jogai, illetve a sajtószabadság megnyirbálását, valamint a civil társadalom és a nem kormányzati szervek elleni fellépést említi.

Az elfogadott szövegben a képviselők kiemelik: nem történhet előrelépés az EU és Tbiliszi kapcsolataiban, amíg a kifogásolt törvényeket vissza nem vonják. Az EP-képviselők emellett átfogó vizsgálatot sürgetnek a tavaszi tüntetések részvevői elleni rendőri erőszakkal kapcsolatban, valamint felhívják a figyelmet az egyes grúz parlamenti képviselők nyilatkozatai nyomán kialakult, „gyűlölettel és félelemmel teli légkörre”.

Az állásfoglalás elítéli a kormánypárt alapítójának, Bidzina Ivanisvili milliárdos üzletembernek az ellenzéki pártok betiltását szorgalmazó megjegyzéseit, továbbá azokat a nyilatkozatait, amelyekben az „ellenzéket bűnöző politikai erőnek” nevezte. Mindemellett pedig felszólítja az EU-t és tagállamait, vonja felelősségre és vegye szankciók alá „mindazokat, akik részt vesznek Georgia demokráciájának aláásásában, beleértve Bidzina Ivanisvilit is”.

Az állásfoglalást 495 igen, 73 nem szavazat mellett fogadták el, 86 képviselő tartózkodott.

Kapcsolódó
A „grúz álom” nyugatellenes átalakulása radikalizálja a politikai szereplőket
Az ország előtt álló egyik fő kérdés, hogy közeledjen Moszkvához, vagy járja az EU- és a NATO-integráció útját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik