Kultúra

Százéves korában elhunyt Lily Ebert, magyar származású holokauszttúlélő

Andrew Matthews / POOL / AFP
Andrew Matthews / POOL / AFP

Százéves korában elhunyt Lily Ebert, magyar származású holokauszttúlélő, a Lily fogadalma című könyv szerzője.

Lily Ebert Engelman Lívia néven született Bonyhádon, 1923-ban. 20 éves volt, amikor a II. világháború alatt családjával együtt Auschwitzba deportálták. A koncentrációs táborba megérkezve a nácik azonnal végeztek édesanyjával és testvéreivel, Bertával és Bélával. Lilyt és két húgát kényszermunkára küldték. A három lány végül a koncentrációs és a munkatábort is túlélte.

Még Auschwitzban megfogadta, hogy ha túléli a borzalmakat, mindent elkövet azért, hogy elmesélhesse a világnak, mi történt valójában a táborokban. A felszabadítás után egy évet Svájcban töltött, 1946-ban pedig Izraelbe költözött. 1967-ben férjével, Samuellel és három gyerekével Angliába emigrált, Londonban kezdett új életet: iskolákba, egyetemekre járt, hogy a holokausztról tartson előadást.

A koronavírus idején a TikTok-on folytatta ismeretterjesztést, dédunokáka, Dev Forman létrehozott neki egy fiókot, Lily pedig videókban válaszolta meg követői kérdéseit. Az egyik videóban magyarul is megszólalt, például elmondta PetőfitőlFalu végén kurta kocsmát. Unokájával közösen írta meg Lily fogadalma című könyvét is. Dev tavaly Magyarországra is eljött, hogy elvigye a családnak azt a zsidó Bibliát, ami eredetileg Lily fivéréé, Béláé volt.

2023-ban Károly király a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki, a holokauszttal kapcsolatos oktatási tevékenységéért. 2022-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta.

Tíz unokája, és 2022-ig bezárólag 35 dédunokája született. 35. dédunokája születésekor úgy fogalmazott:

A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben.

Lily fogadalma című könyvéből nálunk is olvasható egy részlet:

Kapcsolódó
„Kiskorunkban azt sem tudtuk, hogy létezik a világon antiszemitizmus, nevetséges gondolat lett volna”
Idilli kisvárosi világ Bonyhádról, a múlt század harmincas éveiből. Lily Ebert emlékezik egy kötetben a holokausztról, s nem a sötét oldalakat választottuk a Matinéba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik