Kultúra

Lovagkereszttel tüntettek ki egy Londonban élő magyar holokauszt-túlélőt

Euronews
Euronews
A kilencvennyolc éves Lily Ebert a londoni magyar nagykövetségen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át Kumin Ferenc nagykövettől – írja az MTI.

A kintüntetést Áder János köztársasági elnök a holokauszt témájában végzett kiemelkedő oktatási tevékenysége elismeréseként adományozta az idős nőnek.

Lily Ebertet 1944. nyarán az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták, ahol édesanyját, öccsét és egyik lánytestvérét megölték, ő pedig két másik lánytestvérével együtt négy hónap után egy lipcsei hadianyaggyárba került kényszermunkára.

Az amerikai hadsereg 1945. áprilisi érkezésekor szabaddá vált Lily, a háború után rövid ideig Svájcban, majd csaknem két évtizeden át Izraelben élt, mielőtt férjével és három gyermekével együtt 1967-ben Angliába költözött, majd megkezdte a holokauszt történetét előbb csak a szigetország különböző részein, majd a világ legtávolabbi pontjain bemutató tevékenységét. Ismeretterjesztő tevékenységét ma már egyik dédunokája, Dov Forman is segíti, aki egy 1,6 milliós követővel rendelkező TikTok-oldalt is létrehozott erre a célra.

A kitüntetés átadása alkalmából rendezett keddi nagykövetségi ceremónián a nő elmondta: már Auschwitzban megfogadta magának, hogy ha minden esélyt meghazudtolva túlélné a borzalmakat, mindent elkövet annak érdekében, hogy megismertesse a világgal saját történetét és azokét is, akik nem maradtak életben.

Ezt teszem, mivel a világnak nem szabad elfeledkeznie az emberiesség ellen valaha elkövetett legrettenetesebb bűncselekményről

– tette hozzá, majd kijelentette:

az embereknek azt kell felismerniük, hogy ha valaki más, attól sem jobb, sem rosszabb, mint ők.

Kumin Ferenc a rendezvényen arról beszélt, hogy a kitüntetést a magyar kormány különösen fontosnak tartja, mert ezzel a gesztussal is tudatni kívánták Lily Eberttel, hogy épp ugyanolyan tisztelettel és elképedéssel kísérik az ő ismeretterjesztő teljesítményét, mint sok millió követője világszerte.

A nagykövet hozzátette: Magyarország a maga részéről nagy utat bejárt – bár még nincs ennek az útnak a végén – azáltal, hogy az utóbbi években sikerült korszerűsíteni az iskolai történelemoktatáson belül a holokauszt történetének bemutatását. Ebben része volt Izrael budapesti nagykövetségének is, és olyan szakemberek vettek rész e munkában, akik meg tudták tisztítani ezt a tananyagot az ideológiai lerakódásoktól.

A kilencvennyolc éves nő – akinek tíz unokája, illetve harmincöt dédunokája van – idén egyike volt annak a hét, Nagy-Britanniában élő holokauszt-túlélőnek, akiknek portréit Károly brit trónörökös személyes megbízásából az idén hét elismert brit festőművész megfestette. A képek a Royal Collection részévé váltak, sőt, több héten át voltak láthatók a Buckingham-palotában.

Kapcsolódó
Harmincötszörös dédnagymama lett Lily Ebert, a 98 éves magyar származású holokauszt-túlélő
A gyerek a legjobb bosszú a nácikkal szemben - állítja Ebert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik