Élő Nagyvilág

Von der Leyen és Weber is beolvasott Orbánnak, megvolt a miniszterelnök első szócsatája Magyar Péterrel – három és fél órán át vitáztak a magyar elnökségről az EP-ben

Philippe BUISSIN / EP
Philippe BUISSIN / EP
  • Orbán Viktor szerda délelőtt az Európai Parlament ülésén ismertette a magyar elnökség programját. Azt mondta: Európának változnia kell, és ő ébresztőt fújni érkezett Strasbourgba.
  • Élesen bírálta a magyar miniszterelnököt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, mondván, bár Orbán versenyképességről beszél, Magyarország leszakad a szomszédaitól, energiafüggetlenség helyett továbbra is az orosz energiahordozóktól függ, és noha a migrációtól óv, közben kormánya embercsempészeket enged szabadon.
  • Még hevesebb volt az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber, aki szerint Orbán Putyinnal kollaborál, ám a jövő helyette már Magyar Péteré.
  • Felszólalt a Tisza Párt elnöke is, aki szintén arról beszélt: az idő nekik dolgozik.
  • Dobrev Klára a DK nevében azt kérdezte Orbántól: mivel zsarolják az oroszok?
  • A vitában szót kapott a Magyarországon súlyos testi sértés miatt letartóztatott olasz baloldali Ilaria Salis is.
  • Orbán viszonválaszában azt mondta: a képviselők többsége a propaganda állításait visszhangozta, a magyar elnökség programja nem érdekelte őket. Szerinte Weber azért haragszik rá, mert megakadályozta, hogy bizottsági elnök legyen, Magyar Péter pedig a mentelmi jog miatt vette fel az EP-mandátumot.

Orbán: A magyar demokrácia köszöni szépen, jól van. Vérbő és egészséges

„Önök keresnek rajtunk!” – mondta Orbán, visszautasítva, hogy a gazdagabb nyugati államok képviselői úgy tesznek, mintha nem volna érdekük Magyarország támogatása, és azt szívjóságból tennék. Szerinte a nyugati cégek több pénzt visznek ki Magyarországról, mint amennyit támogatás érkezik ide.

Abszurdnak tartja azt is, hogy meg kell hallgatnia egy jogállamiságról szóló kritikát Ilaria Salistól, miközben a képviselő „vasrúddal vert embereket” Budapesten.

Orbán a DK-ról azt mondta, hogy a párt 8 százalékot kapott a legutóbbi választáson, míg a Fidesz 45-öt: hát ki képviseli a magyar embereket? – válaszolt Dobrev kritikájára, miszerint nem foglalkoznak az emberek problémáival. Majd megjegyezte, hogy Putyin korábban Gyurcsányék konyhájában ült, és akkor még büszkék voltak erre.

Nem helyes, ha egy európai képviselő a saját hazáját támadja, milyen ember az ilyen? – kérdezte Orbán, megjegyezve, hogy az EP egy magyarországi belpolitikai vita helyszíne lett.

Ez is mutatja, hogy a magyar demokrácia köszöni szépen, jól van. Vérbő és egészséges

– fogalmazott Orbán, aki Magyar Péternek is odaszúrt: a Tisza Párt elnöke szerinte csak azért vette fel a mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújjon, hiszen lopás miatt zajlik vele szemben eljárás.

A baloldalnak csak akkor van demokrácia, ha a baloldal nyer – mondta a vitát összegezve Orbán, aki számára nyilvánuló, hogy Európát a baloldaltól kell megvédeni. Több tiszteletet Magyarországnak, több tiszteletet a magyaroknak! – zárta beszédét.

Philippe BUISSIN / EP

Orbán: A vita túllépett az észszerűség határain

Orbán viszonválaszában köszönetet mondott a korrekt ülésvezetésért, majd arról beszélt, hogy a vita túllépett az észszerűség határain.

Szívesen folytattam volna értelmes és elfogulatlan vitát, de sajnos az önök propagandája ezt nem teszi lehetővé.

Úgy folytatta: szívesen elmondta volna, hogy „ha nem a Soros György által finanszírozott jelentéseket olvasnák, akkor látnák, hogy Magyarország állja a sarat a korrupció tekintetében is”. Orbán szerint itthon a demokráciával elégedettek aránya magasabb, mint a legtöbb tagországban.

Orbán kitért arra, hozzászokott, hogy korrupcióval vádolják, de ez is csak ócska baloldali propaganda. A miniszterelnök szerint ha már korrupcióról van szó: Daniel Freundot Soros György fizeti, hogy lejárassa Magyarországot.

Európai Bizottság alelnöke: Az ukránok szeretnének leginkább békét

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke úgy összegzett, hogy ez a leginkább politikai töltetű vita volt, melyen valaha is részt vett. Az EU-nak szerinte nagy szüksége van arra, hogy Magyarország is a csapat tagja legyen.

Mindemellett azért is szükség van Magyarországra, hogy együtt nézzünk szembe az Ukrajna és a migráció jelentette kihívásokkal.

Šefčovič szerint az ukránok szeretnének leginkább békét. Ezután arról beszélt, hogy nehéz út áll előttük. Az egységet nevezte a legfontosabbnak.

Molnár Csaba Orbánnak: Ön áruló, ön tolvaj!

„Orbán úr, ön áruló, ön tolvaj, be sem szabadott volna engedni önt az épületbe” – mondta Molnár Csaba. A DK politikusa a miniszterelnöktől a többi között azt kérdezte, hogy:

  • miért nem mondja el szélsőjobboldali elvbarátainak, hogy 2 ezer embercsempészt engedtek szabadon?
  • Miért nem mondja el, hogy a kormánya pedofil bűncselekményben érintettnek adott kegyelmet?

Tarr Zoltán: a vesémet ugyan még nem rúgják le, de kirúgtak az állami állásomból

Tarr Zoltán, a Tisza Párt európai parlamenti delegációjának vezetője arról beszélt, hogy Magyarország nagy bajban van. Orbánt hallgatva azt gondolná az ember, nincs jobb hely a világon, mint Magyarország. De ez nem így van. Az EU-elnökség egy újabb elszalasztott lehetőség szerinte, ami már nem csak Magyarországot, de az Uniót is rossz irányba vinné.

Elmondta, a kormány túszul ejtette a közmédiát, szerinte kritikus gondolkodásáért ugyan még nem rúgják le a veséjét, de kirúgták az állami munkahelyéről. Úgy tűnik, szabadon beszélhetnek, de az ócska propaganda miatt nem jut el az emberekhez. Viszont megkezdődött a változás, ennek a Tisza a hírnöke hogy– mondta.

Dömötör Csaba: Bárhogy is döntenek, a mobiljukra vigyázzanak

Dömötör Csaba arról beszélt, hogy „magyar képviselők szólalnak fel a hazájuk ellen”. Dömötör is arról beszélt, hogy Magyar Péter lehallgatta a feleségét és eljárás folyik ellene telefonlopás miatt.

Bárhogy is döntenek, a mobiljukra vigyázzanak. Különösen Weber úr

– mondta Dömötör.

Szerinte Magyarország ellen boszorkányüldözés folyik.

„Diktátor úr” – köszöntötte Orbánt Daniel Freund zöldpárti politikus

Daniel Freund zöldpárti, német politikus „diktátor úrként” köszöntötte Orbánt, aki szerinte Európa legkorruptabb politikusa. Számításai szerint több ezer milliárd forint tűnt el Orbán elnöksége alatt. Szerinte erről eltereli a figyelmet a magyar miniszterelnök, miközben ezeket a pénzeket az egészségügytől és az oktatástól vették el. Helyette focistadion épül Orbán háza mögött, Felcsúton. Kiemelte azt is, hogy Orbán Viktor Magyarország leggazdagabb emberét csinálta a gyerekkori barátjából – utalt ezzel Mészáros Lőrincre. A német politikus európai elfogatóparancs kiadását is pedzegette.

A Bella Ciaót énekelték Orbán beszéde után

Focimeccseket idéző hangulat alakult ki Orbán Viktor nyitóbeszéde után, de az élő közvetítés során nehezen volt kivehető, mi is történik pontosan a teremben. Utólag kiderült, hogy a baloldali Left képviselőcsoport felállva énekelte a Bella Ciao című olasz partizándalt.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke kétszer is jelezte, hogy ez nem az Eurovíziós Dalfesztivál, így próbálta csendre inteni a képviselőket.

A Mi Hazánk EP-képviselője: öngyilkos zöldpolitika és aberrált genderőrület

„Önök büntetnek minket, nem fizetik ki a pénzeket, a határvédelemhez sem járulnak hozzá” – mondta a Mi Hazánk EP-képviselője, Borvendég Zsuzsanna, aki szerint az EU bünteti Magyarországot, bojkottálni akarják a magyar elnökség programját.

„Az európaiak nem kérnek az öngyilkos zöldpolitikából és az aberrált genderőrületből” – mondta. A kormányt arra pedig kérte, álljon ellen az EU nyomásának.

Iaria Salis: „Én a legsötétebb oldaláról ismerem Magyarországot, a börtönből”

Iaria Salis, a Magyarországon fogvatartott antifasiszta képviselő következett, aki azzal vádolnak a magyar hatóságok, hogy a tavaly februári, kitörés napi utcai támadások egyik szervezője volt. Salis több mint egy évig ült magyar börtönben. Azzal kezdte: „Én a legsötétebb oldaláról ismerem Magyarországot: a börtönből”.

Arról beszélt, paradox a helyzet, hogy egy olyan ország látja el a soros elnökséget, ami tönkre akarja tenni az Európai Uniót. Szerinte a jogállamiság, és sajtószabadság nincs biztosítva Magyarországon. Ugyanakkor a lojális oligarchák meggazdagodnak – mondta. Salis kiemelte, szerinte Orbán Viktor meg akarja etetni a magyarokkal a degenerált Európa képét, hogy így biztosítsa a hatalmát.

Felszólalása végén úgynevezett kék kártyás kérdést kapott, de nem kívánta meghallgatni és válaszolni rá.

Philippe BUISSIN / EP

Deutsch Tamás: Magyar Péter mentális bajban van, büntetőügy zajlik ellene

A fideszes Deutsch Tamás egy percben szólalt fel, végig Magyar Péterről beszélt. Elsőként arról, hogy Magyar titokban hangfelvételt készített a feleségéről, Varga Judit volt igazságügyi miniszterről. Szerinte normális ember ilyet nem csinál, és normális társaságban egy ilyen emberen átnéznek.

Deutsch kiemelte, szerinte Magyar mentális bajban van, mert érzelmileg bántalmazta a feleségét és a barátnőjét is. Ez a családon belüli erőszak mintapéldája – mondta. De – tette hozzá – Magyar bajban van amiatt is, mert már büntetőügy is folyik ellene, mert egy szórakozóhelyen történt konfliktus során egy ember telefonját a Dunába hajította.

Utóbbi mondata miatt figyelmeztették Deutschot is, hogy ne személyeskedjen, mert az sérti a parlament méltóságát.

Dobrev Klára Orbánnak: Arra a kérdésre válaszoljon, hogy mivel zsarolják önt az oroszok?

Ez kínos volt – kezdte felszólalását Dobrev Klára. A DK politikusa szerint azért nem érdekel senkit Orbán programja, mert az komolytalan, és úgy látja, hogy a miniszterelnök folyamatosan távolodik el a valóságtól. Szerinte Orbánt nem érdekli a hétköznapi emberek sorsa, „hogy az emberek gyomorgörccsel mennek kórházba”.

A magyarok nem azért élnek rosszabbul, mert valami titkos összeesküvés történt, hanem mert rosszul kormányoz.

Dobrev szerint Orbán azzal foglalkozik, „hogyan tudja elárulni Magyarországot, hogyan árulja el az oroszoknak, hogy árulja el a Putyinnak”.

Ügynökök tömege kémbankokon keresztül szállta meg az országot – állította a DK-s politikus, majd azt kérte, hogy Orbán arra válaszoljon:

Mivel zsarolják önt az oroszok?

Magyar Péter: Mindketten tudjuk, hogy vége van

Magyar Péter odalépett Orbán Viktorhoz, és kezet fogott vele. A beszédét a Tisza Párt elnöke azzal kezdte, hogy Magyarország húsz év alatt éltanulóból az EU legszegényebb és legkorruptabb országa lett a Gyurcsány- és az Orbán-korszak alatt. Mi a nyugati és európai klub tagjai vagyunk, akkor is, ha ön szívesebben beszél gazdasági függetlenségről – mondta.

Philippe BUISSIN / EP

A határvédelemmel egyetértenek, de akkor miért enged ki a kormány kétezer embercsempészt a börtönökből, miért tervezett migránstábort Vitnyéden és miért bizniszel a letelepedési kötvényekkel? – kérdezte.

Orbán Balázs meggyalázta 1956 emlékét, amit mondott, azt hazaárulásnak hívják – jelentette ki Magyar Péter a miniszterelnök politikai igazgatóinak szavaira reagálva, aki most is ott ül Orbán Viktor mögött.

A Tisza Párt elnöke a magyar vidék, a kórházak és a vasút lesújtó állapotáról, a széteső közszolgáltatásokról, az alacsony fizetésekről, nyugdíjakról, családi pótlékról, a rekordinflációról és a demográfiai válságról is beszél.

„Mindketten tudjuk, hogy vége van. Feltámadott a tenger, a népek tengere, és bármilyen aljas eszközhöz is folyamodnak, bármivel is fenyegetőznek, mi, a magyar emberek millióival, lépésről lépésre visszavesszük a hazánkat” – fogalmazott, hozzátéve: „nem félünk, és az idő nekünk dolgozik”.

Philippe BUISSIN / EP

Orbán szerint Manfred Weber zárójelbe teszi a valóságot

És ha már Ön nem riadt vissza személyes megjegyzésektől, nekem is engedjen meg egyet – válaszolta Orbán Webernek.

A harag rossz tanácsadó. Tudjuk, mi a konfliktus oka közöttünk. 2018-ban jelentős szerepet játszottam abban, hogy nem lett bizottsági elnök. Én támogattam önt, meg is ígértem, hogy támogatni fogom. Csak azt nyilatkozta utána, hogy nem akar a magyarok szavazatával bizottsági elnök lenni. Hát nem lett. Ezért haragszik rám? Ott akar ülni abban a székben, ahol most Ursula von der Leyen ül. Miattam nem ül ott. Sajnálom, hogy ez önből egy hungarofób embert csinált.

A miniszterelnök nevetségesnek látja, hogy ez a testület akarja korrupcióról kioktatni az országot, és megerősítette, hogy az „apa férfi, az anya nő”.

Philippe BUISSIN / EP

Orbán: Amit önöktől hallottam, az tiszta politikai propaganda

Ismét Orbán Viktor kapta meg a szót, a miniszterelnök megköszönte a hozzászólásokat, majd azt mondta, szívesen vitatkozott volna az elnökségi programjukról, de az „láthatóan önöket nem érdekli”.

Amit önöktől hallottam, az tiszta politikai propaganda

– tette hozzá. Amin Orbán meglepődött, az a bizottsági elnök hozzászólása. „Én szándékosan nem hoztam szóba a vitás pontokat. Szerencsétlen dolognak tartom, amit az elnökasszony csinál, hogy a nézetkülönbségeket rávetíti az elnökségi munkára. Régen ilyen nem fordulhatott volna elő. Régen a bizottság egy semleges intézmény volt, most viszont egy politikai testületet csináltak belőle.”

Szándékosan kerültem Ukrajnát, de beszéljünk róla – folytatta Orbán.

Semmi közös nincs 1956 és az ukrán háború között. Minden analógiát visszautasítok. De szívesen beszélek arról, hogy már az angolszász nyilvánosságban is van egy mondat: ha győzni akarunk, akkor kell elég bátorság, hogy beismerjük: vesztésre állunk.

Orbán szerint az ukrajnai háború ügyében az unió úgy tesz, mintha ez nem így lenne. „Az EU elhibázott stratégia szerint vágott bele a háborúba, ezen változtatni kell. Ha ezen megyünk tovább, akkor veszíteni fogunk. Minden háborúban kell kapcsolattartás. Most is ezrek halnak meg Ukrajnában. Így nem lesz megoldás a harctéren.”

Méltánytalan Orbán szerint az a vád is, hogy kiengedték az embercsempészeket. Orbán szerint letartóztatás után kitoloncolják, és kétszeres büntetéssel fenyegetik őket, ha visszatérnek.

Mi megszabadítottuk Európát kétezer embercsempésztől

– állította.

Sosem fogunk beletörődni abba, hogy az európai egység azt jelenti, hogy be kell fogni a szánkat – tette hozzá, immáron Manfred Webernek címezve.

„Nagy hiba volt önre bízni az elnökséget“

Nagy hiba volt önre bízni a tanács elnökségét – mondta Orbánnak a radikális Baloldal nevében a német Martin Schirdewan, aki diktátornak nevezte a kormányfőt.

A munkavállalói jogok és a szabadságjogok leépítése miatt is bírálta a kormányfőt. Mint mondta, a Brüsszelből érkező eurómilliárdok előnyeit leginkább a miniszterelnök üzletfelei élvezik.

Philippe BUISSIN / EP

„Nem ismerek más országot, ahol egy gázszerelőből milliárdos lett”

Valérie Hayer francia EP-képviselő a liberális Renew nevében keményen támadta Orbán Viktort.

Elnök asszony, meddig kell még tolerálnunk Orbán Viktort? Magyaroroszágtól el kell venni a szavazati jogát

– jelentette ki Hayer. Hosszan beszélt Orbán „bűneiről”, arról, hogy az abortusz előtt a nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját, arról hogy Orbánék csak bizonyos családokat ismernek el igazi családként. Ezután beszélt Tiborcz Istvánról és Mészáros Lőrincről.

Nem ismerek más országot, ahol egy gázszerelőből milliárdos lett

– mondta Hayer, aki még a felcsúti kisvasútról is beszélt. A miniszterelnök szerinte egyetlen dolgot nem utasít el Európából: azok pedig a csekkek.

„A saját országát sem tudja megfelelően működtetni, ezért az Európai Unióra mutogat” – mondta Orbánnak a szocialisták vezetője

Hogy beszélhet homofóbiáról, amikor a saját országában megszünteti azokat a törvényeket, amelyek védik a nőket és az LMBTQ-közösségeket? Ez itt az igazi veszély

– mondta felszólalásában a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöke, García Pérez.

Pérez arról kérdezte Orbánt, hogy mit ért kereszténység alatt, ha a magyar miniszterelnöknél hiányzik ebből, például, a keresztény szeretet. Pérez úgy látja, az Orbán által védett Európába „csak azok férnek bele, akik úgy gondolkodnak, mint ő”.

Azért is kritizálta Orbánt, mert Moszkvába ment az orosz elnökhöz, „aki ukrán gyerekeket vitetett el Oroszországba és aki iskolákat, kórházakat bombáz le”. „Nincs sajtószabadság, nincs független bíróság” – sorolta Pérez a Magyarországgal kapcsolatos problémákat.

A saját országát sem tudja megfelelően működtetni, ezért az Európai Unióra mutogat

– hangsúlyozta. Hozzátette, „az igazi patrióta nem a saját hazáján gazdagszik meg”.

Philippe BUISSIN / EP

„A céljaim világosak, megdönteni Orbán Viktor rendszerét” – mondta a kormányfő keddi tájékoztatóját megzavaró DK-s képviselő

Megszólalt a 444.hu-nak a 19 éves Gyekiczki Márton, a DK érdi önkormányzati képviselője, aki egy váratlan akcióval megszakította kedden Orbán Viktor sajtótájékoztatóját az Európai Parlamentben. A fiatal politikus berohant a terembe, és papírpénzt szórt a miniszterelnök elé, majd nekiszegezte a kérdést, hogy mennyiért adta el a hazát. A miniszterelnök később csak egy „újabb DK-s pojácaként” hivatkozott rá.

Gyekiczki Márton akciójáról elmondta, fel akarta hívni a nemzetközi és a hazai sajtó figyelmét arra, hogy Orbán Viktor kiárusítja a hazát Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Hszi Csin-ping kínai elnöknek. Szerinte azt érte el vele, hogy nem arról szólnak a hírek, hogy Orbán mit mondott, hanem arról, hogy megzavarták a tájékoztatóját. Szerinte sajnos olyan a politika, hogy az emberek arra figyelnek, ami hangos és látványos.

Hozzátette, miután Orbán testőrei kivezették őt, az EP-rendészet pár perc múlva elengedte őt, mindenféle szankció nélkül.

Weber: Ön elment Putyinhoz, az orosz elnök pedig 48 órával később már gyerekkórházakat bombázott

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője arról beszélt, hogy Magyarország mindig számíthat az Európai Unió szolidaritására, de hozzátette, hogy sokkolta Orbán beszéde, miután a magyar miniszterelnök egyetlen mondattal sem említette Ukrajnát. „Beszéljünk szolidaritásról! Nem is értem, hogy ön mint korábbi szabadságharcos, ignorálja Ukrajna azon vágyát, hogy szabadságban éljen. Az agresszorral kollaborál.”

Ezután Weber Orbán Balázs szavait idézte, majd felrótta a miniszterelnöknek, hogy elment Vlagyimir Putyinhoz:

Az orosz elnök meg 48 órával később már gyerekkórházakat bombázott. Az ön kirándulása nem békemisszió volt, hanem a háború meghosszabbításának missziója volt

– mondta. Arról is beszélt, hogy Orbánhoz ma már lényegében senki nem akar elmenni Budapestre. Matteo Salvinivel és Marine Le Pennel kapcsolatban azt mondta, hogy ők nem patrióták, hanem nacionalisták. Szerinte Orbánéknak nincs esélyük arra, hogy Európát vezessék.

Arról is beszélt, hogy a magyaroknak elegük van a korrupcióból. Magyar Péter pártjával kapcsolatban kijelentette, hogy már csak egy lépésre van a Fidesztől a Tisza, és szerinte Orbán is tudja, hogy Magyar Péter a jövő: le fogja győzni őt, ahogy Lengyelországban Donald Tusk Kaczynskiékat.

Philippe BUISSIN / EP

Von der Leyen keményen bírálja Magyarországot

Von der Leyen Orbán versenyképességi tervei kapcsán arról beszél: egy tagállam éppen az ellenkező irányba hajt, és elsodródik a közös piactól, európai vállalatokat diszkriminál, jobban adóztatja őket, miközben egy kisebb kedvezményezetti kört támogat és ezzel aláássa a befektetői bizalmat. Azt is megjegyzi:

Magyarországot minden EU-tag szomszédja maga mögött hagyta az egy főre jutó GDP alapján.

Az Európai Bizottság elnöke azokhoz is szól, akik szerint „még mindig a piszkos, orosz fosszilis tüzelőanyagokhoz kell ragaszkodnunk” – miközben Európa túlnyomó része függetlenedett az orosz energiaforrásoktól, egy tagállam továbbra is csak azt keresi, hogyan tud az oroszoktól vásárolni, és nem teljesíti az energiafüggetlenséggel kapcsolatos vállalásait.

A migráció kapcsán pedig azt teszi szóvá Von der Leyen, hogy Magyarország elítélt embercsempészeket engedett szabadon és a magyar vízumrendszer is kockázatokat rejt azzal, hogy ellenőrzés nélkül enged be orosz állampolgárokat.

Von der Leyen: A magyarokat teszik felelőssé az 1956-os invázióért?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a beszédét azzal kezdte, hogy az árvíz miatt három héttel később tudják megtartani az ülést. A magyarok felgyűrték az ingujjukat, és egymás mellett álltak, dolgoztak – mondta, hozzátéve, hogy az unió az árvíz idején is segítette a magyarokat és a magyarok meg is érdemlik a segítséget.

Az elnök a háborúra áttérve elmondta, ukrán barátaink a harmadik kemény télnek futnak neki az idén. Számtalan ukrán halt meg, családok szakadtak szét, a világ szemtanúja az orosz brutalitásnak. De meglátása szerint még mindig vannak olyanok, akik a háborút nem Putyin bűnének látják, hanem Ukrajna szabadságvágyát kárhoztatják érte.

Megkérdezem önöket: a magyarokat teszik felelőssé az 1956-os invázióért? Vagy a cseheket és szlovákokat kárhoztatnák a ’68-as, orosz elnyomásért? Vagy a litvánokat a ’91-es, szovjet elnyomásért. Nincs olyan európai nyelv, melyben a béke szava a megadással azonos lenne, a szuverenitás pedig a megszállással

– mondta Von der Leyen, majd szabadságharcosoknak nevezte az ukrán katonákat. Ezután elmondta, hogy az Unió továbbra is támogatja Ukrajnát, kiáll Ukrajna mellett mindaddig, amíg ez szükséges.

Philippe BUISSIN / EP

Legyen olyan az unió, amilyen lehetne

A magyar elnökség a józan ész talaján álló megoldásokat keres, de emellett mi magyarok továbbra is keressük az álmainkat az Európai Unióban: a szabad és egyenlő nemzetek közösségét, az istenfélő és az emberek méltóságát védelmező Európát. „Nem azért vagyunk tagjai az Európai Uniónak, mert olyan, amilyen, hanem azért, amilyen lehetne” – fogalmaz Orbán, hozzátéve:

amíg úgy látjuk, van egy fikarcnyi esély is arra, hogy olyanná tegyük Európát, amilyen lehetne, küzdeni fogunk érte.

Tegyük újra naggyá Európát – zárta a beszédét.

Ezután több képviselő is tapsolni, sőt énekelni kezdett (a Patrióták frakciójának tagjai fel is álltak), a közvetítésben nem lehetett hallani, hogy mit, mindenesetre Roberta Metsola, az EP elnöke azzal intette rendre őket, hogy ez nem az Eurovíziós Dalfesztivál.

A szerb uniós csatlakozást sürgeti Orbán

Szükséges Európa biztonságának erősítése, ennek érdekében a magyar elnökség az európai védelemi ipari stratégiára összpontosít. Orbán a magyar példát ajánlja a képviselők figyelmébe: a GDP 2,5 százalékát fordítjuk védelmi kiadásokra, jellemzően fejlesztésekre.

A Nyugat-Balkán csatlakozásának felgyorsítása az európai biztonság kulcskérdése, de gazdaságilag is előnyös. Külön figyelmet kell fordítani Szerbiára, Szerbia EU-tagsága nélkül ugyanis nem stabilizálható a régió – jelenti ki Orbán, hozzátéve: több tagjelölt ország teljesíti a feltételeket, még sincs politikai egyetértés a bővítésről.

Versenyképes, válságálló és gazdabarát mezőgazdaságra van szükség – említi még a magyar elnökség prioritásai között. Emellett vitát kezdeményezünk a kohéziós politikáról is, elengedhetetlen a régiók közötti különbségek csökkentése, ennek folytatása elengedhetetlen az európai versenyképességhez.

Philippe BUISSIN / EP
Olvasói sztorik