Belföld

Karsai Dániel ápolója: Elértem a pályám csúcsára

Szajki Bálint / 24.hu
Márkovics Ákos
Szajki Bálint / 24.hu
Márkovics Ákos
Két nappal az eutanázia jogáért küzdő Karsai Dániel halála után beszélgettünk az őt az utolsó szívdobbanásáig kísérő ápolóval, Márkovics Ákossal. A huszonhat éves férfi a pesti albérletében fogadott minket.

Hogyan emlékszel Dani utolsó óráira?

Féltem. Attól, hogy belül azt érzi: egyedül van. De nem volt egyedül. Az utolsó pillanatig mellette voltam, szó szerint az utolsó pillanatig, az utolsó szívdobbanásig. Aznap pont nem dolgoztam, nem voltam nála. A testvére, Peti hívott fel, hogy megy a mentő Daniért, mert befulladt. Utána újra megcsörgetett, hogy fussak át segíteni, összepakolni a kórházi cuccokat. Ahogy odaértem, megérkezett a mentő, az egyszerű dolgokban nekik is segédkeztem. Akkor még nem tudatosodott bennem, hogy ebből nagyobb probléma is lehet. Nagyon, nagyon sokáig tartott az ellátás a betegszállítóban meg azon kívül is, ott azért már kezdtem félni, hogy komolyabb a helyzet annál, mint amit először gondoltam. Később a kórházban az intenzíves orvos velem is külön leült beszélgetni, hogy tájékoztasson: már sem emberileg, sem orvosilag nem indokolt, hogy gépen maradjon Dani, és a végakarata szerint is egyértelmű volt, hogy lekapcsolják a gépről.

Mit tartalmazott a végakarat?

Amikor március végén három hétre kórházba került tüdőgyulladással, közjegyző előtt nyilatkozott arról, mi a teendő, ha már nem tudja elmondani az orvosoknak, hogy mit szeretne.

Kikötötte, életmentő beavatkozásokat nem végezhetnek el rajta, nem tarthatják gépen.

Szajki Bálint / 24.hu

Váratlanul fulladt be?

Egy kolléganőm volt műszakban. Dani és Peti focimeccset készült nézni, nagy Fulham-rajongók, és aznap a Nottinghammal játszott a csapatuk. Addig teljesen átlagos napja volt: olvasott, tévézett. Az utolsó heteiben légzéssegítő maszkot használt, de szombat délután váladékgyülem zárta el a légútját, amin a gép képtelen volt átpumpálni a levegőt. Szó szerint egyik pillanatról a másikra történt a dolog.

Azt mondtad, hogy az utolsó szívdobbanásig ott voltál vele. Voltak ott mások is?

Ketten voltunk, Dani és én. Másfél évvel ezelőtt, amikor elkezdtem Danival dolgozni, megígértem neki, hogy a legvégsőkig mellette leszek, együtt csináljuk végig. Ha nem így cselekszem, akkor nem teszek meg minden tőlem telhetőt, és akkor életem végéig képtelen lettem volna továbblépni a tragédiáján. Az úgymond átlagemberek, még ha tudják is, hogy ez a betegség előbb-utóbb így zárul, lelkileg nincsenek felkészülve arra, hogy lássák a leges legvégét. Ettől függetlenül sokan sok időt töltöttek vele, és mindenki eljött elbúcsúzni tőle. Fura ezt kimondani, de Dani abból a szempontból szerencsés, hogy noha hosszú ideje a saját teste rabságában volt, de segítséggel egész jól tudott kommunikálni. Ha odatoltam az asztalához, fejpálcával, a számítógép billentyűzetét használva képes volt közölni, mit szeretne. A családtagokkal együtt azt gondolom,

szerencse, hogy nem kellett akár hónapokig úgy élnie, hogy nem tud olyan emberi gondolatokat közölni, hogy szeretlek, vagy hogy hiányoztál, de jó, hogy látlak.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik