Gazdaság

Büntetővám a kínai e-autókra: így akár még több jármű és akkugyártó érkezhet Magyarországra

Costfoto / NurPhoto / Getty Images
2024. január 14-én új energetikai járművek parkolnak a Changan Automobile járműelosztó központjában a kínai Chongqingben.
Costfoto / NurPhoto / Getty Images
2024. január 14-én új energetikai járművek parkolnak a Changan Automobile járműelosztó központjában a kínai Chongqingben.
Bár az Orbán-kormány hevesen ellenzi a kínai elektromosautó-gyártókat sújtó uniós büntetővámokat, ezt nem elsősorban azért teszi, mert a magyar akkuipari és e-autó stratégia összeomlásától tart. A kínai autógyártók erősen rá vannak szorulva az európai piacra, így a szankciók nyomán lehetséges forgatókönyv, hogy a jövőben termelési láncuk még nagyobb hányadát telepítik az EU területére, ezen belül Magyarországra – állítják a lapunknak nyilatkozó szakértők. A másik forgatókönyv, hogy a Kínai Kommunista Párt stratégiai érdekei felülírják a terjeszkedési terveket.

„Óriási csapás az európai gazdaságra és a németországi autóiparra nézve, hogy az Európai Bizottság hamarosan kiegészítő vámot vet ki a Kínából érkező elektromos járművekre”  – írta Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét végén az X közösségi portálon. A kormányfő és a magyar kabinet egyéb megnyilatkozásai alapján első hallásra úgy tűnik, hogy a védővámok új rendszere veszélyezteti az elmúlt években a hazai járműiparban következetesen felépített „keleti nyitás” stratégiáját, vagyis a távol-keleti – elsősorban kínai – akkumulátoripari szereplők és elektromosautó-gyártók működőtőke-befektetéseinek gőzerővel történő betelepítését, és működtetését.

Nézzük a tényeket: az Európai Bizottság (EB) tavaly októberben indított vizsgálatot azért, mert álláspontja szerint a kínai kormány az akkumulátorral hajtott elektromos járművek hazai gyártóit állami támogatásokkal segítette, ezzel pedig egyenlőtlen versenyfeltételeket teremtett, ami nincs összhangban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozásaival. A vizsgálat nyomán megállapították, hogy a széleskörű szubvenciók rendszere egyebek közt a közvetlen készpénzes támogatásoktól, az adókedvezményeken át az ingyenes földterületek biztosításáig terjedt. Ennek alapján az EU az idén július 4-én ideiglenes büntetővámot vezetett be a kínai elektromos autók behozatalára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a rendelkezés csak a Kínában legyártott kész járművekre vonatkozik.  

Az úgynevezett kiegyenlítő vámok a meglévő „normál” 10 százalékos uniós vámokra rakodnak rá, a legfelső sávot 35,3 százalékban határozták meg. A Kínában elkészített autókat az európai piacra behozó gyártók nem egyforma szinten részesülnek a sarcból: az EU differenciált közöttük, mégpedig az alapján, hogy az egyes cégek milyen mértékben működtek együtt a bizottsági vizsgálattal. Aki nem volt kooperatív, az a legmagasabb sávba került, míg a többiek arányosan kevesebb vámot kaptak a nyakukba. A lista jelenleg így fest:

  • a Tesla (a Kínában legyártott autói után) 7,8 százalékos;
    a BYD 17 százalékos;
    a Geely 18,8 százalékos;
    a SAIC pedig 35,3 százalékos büntetővámot fizet.

Az EB október 4-én jelentette be, hogy az európai uniós tagállamok többsége megszavazta a kiegyenlítő vámok kivetéséről szóló javaslatot. A tervezetet Németország és egyebek közt Magyarország, valamint Szlovákia élesen ellenezte. A tagországok többsége azonban jóváhagyta azt, vagyis a kiegészítő vámot a tagállamok nyomására fogadták el. Mivel az ellenző országok nem szereztek minősített többséget, az EB október 30-ig még mindig dönthet arról, hogy nem fogadja el, vagy módosítja a végrehajtási határozatot.

Emiatt főhet leginkább a magyar és a német kormány feje

A kiegyenlítő vámokra vonatkozó új szabály abból a szempontból tiszta helyzetet teremtett, hogy azon e-autóra, amelyet az EU egységes piacán gyártanak, nincs vám, amit viszont Kínában gyártanak, arra vonatkozik a sarc – függetlenül attól, milyen hátterű a gyártócég tulajdonosa, így a védővámot az európai, vagy amerikai cégeknek is meg kellene fizetniük. Érdemes hozzátenni, hogy az uniós büntetővám nem vonatkozik konnektorról tölthető hibridautókra sem. Ennek alapján tehát,

a Magyarországon összeszerelt kínai autóra biztosan nem lehet védővámot kivetni, mint ahogy az elektromos-, és hibridautókban felhasznált akkumulátorokra, valamint azok alkatrészeire sem

– hangsúlyozta a 24.hu-nak Rózsa Tamás, az EY-Parthenon autóipari szakértője.

Zhang Congyu / VCG / Getty Images Szállításra váró új e-járművek Taicang kikötőjében 2024. április 19-én Suzhouban, Kínában.

A magyar kormány a védővámokat jelenleg nem szakpolitikai érvek mentén ellenzi, vagyis nem azért tiltakozik, mert a kínai jármű-, akkumulátor-, és egyéb akkualkatrész-gyártókra építő iparstratégia ezek miatt sérülni fog. A kabinetet egyfelől motiválhatja az egyre inkább Kína-barát külpolitika. Másrészről pedig az a félelem, hogy a büntetővámok miatt Kína visszavághat, és hasonló lépésekre szánhatja el magát az európai gyártókkal szemben, egyfajta „kereskedelmi háborút” kirobbantva – értékelt lapunknak Túry Gábor, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Világgazdasági Intézetének munkatársa.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik