Belföld

Republikánus szenátorok küldöttsége aggódik Budapesten hazánk orosz és kínai kapcsolatai miatt

Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP
Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP

Amerikai republikánus szenátorokból álló küldöttség érkezett kétnapos látogatásra Magyarországra, akik aggodalmukat fejezték ki hazánk Oroszországgal kialakított elmélyülő függőségi viszonya és kiterjedt kapcsolatai, valamint a demokratikus intézményrendszer folyamatos eróziója miatt – derült ki az amerikai nagykövetség közleményéből.

Magyarország folytatólagosan figyelmen kívül hagyja a szövetségesei és partnerei növekvő aggodalmát a Kínával elmélyülő kapcsolatai miatt is

– hívták fel a figyelmet, hozzátéve, „közös érdekünk, hogy országaink szorosan együtt dolgozzanak” és felszólították hazánkat, hogy hallgasson a szövetségei aggodalmaira, és ennek megfelelően cselekedjék.

Az amerikai szenátori delegációt Jerry Moran vezeti, és tagjai között van Susan Collins, John Cornyn, John Boozman és John Hoeven – a küldöttség tagjai tehát a közlemény alapján egytől egyig republikánus szenátorok.

A közlemény szerint az október 3-4 közötti látogatáson a vezető republikánus politikusok magyar civilszervezetek képviselőivel találkoztak, és ezután fejezték ki növekvő aggodalmaikat a fenti témákban.

A látogatás célja volt, hogy a küldöttség magyar kormányzati szereplőkkel és a civil társadalommal érintkezzen.

Volt már februárban is  egy hasonló látogatás. Amint a 444.hu felidézte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor több mint egy nap után reagált arra, hogy a Magyarországra látogató kétpárti szenátusi küldöttség csalódottságát fejezte ki, mert a magyar kormánypártból senki nem akart velük találkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik