Nagyvilág

Négy amerikai szenátor jön Magyarországra, hogy a NATO-ról tárgyaljon

Budapestre utazik az Egyesült Államok szenátorainak kétpárti küldöttsége február 18-án, hogy a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekre összpontosítson – írja az amerikai nagykövetség közleménye alapján a Hvg.hu.

A küldöttség tagjai között ott lesz Jeanne Shaheen szenátor, a szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnöke, a Külügyi Bizottság és a Költségvetési Bizottság tagja (Demokrata Párt), Thom Tillis szenátor, a szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnöke (Republikánus Párt), Chris Murphy szenátor, a Külügyi Kapcsolatok Bizottságának és a Költségvetési Bizottságnak a tagja (Demokrata Párt) és Chris Van Hollen szenátor, a Külügyi Kapcsolatok Bizottságának és a Költségvetési Bizottságnak a tagja (Demokrata Párt).

David Pressman amerikai nagykövet február elején több diplomatával együtt részt vett a parlament rendkívüli ülésén, amelyet az ellenzék azért hívott össze, hogy megszavazzák Svédország NATO-csatlakozását. Mivel azonban a Fidesz nem szavazta meg a napirendet, így az ülés eredménytelen volt.

Pár nappal később Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára közölte, hogy beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki azt mondta, hogy a parlament február végén elkezdi a tavaszi ülésszakot, és ezután nem sokkal döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik