Szórakozás

Mellrákkal való küzdelméről mesélt Tombor Nelli: Az orvosok a legsötétebb szcenáriót festették le

YouTube / Tatár Csilla
YouTube / Tatár Csilla
Nyolc évig küzdött a betegséggel.

Október elsején jelent meg Tatár Csilla új, Túlélésünk napja című, ötrészes YouTube-sorozatának első adása, melynek célja az, hogy a nézők a szakmájukban elismert szakemberektől, orvosoktól fogyasztható formában jussanak hozzá olyan alapvető és fontos információkhoz, melyeknek az alaptudásunk részét kellene képezniük, de a legtöbb helyzetben ezen ismereteink hiányosak.

Az adások alkalmával Tombor Nelli modell és privát séf mesél a mellrák ellen vívott küzdelméről. Idén van a 10. éve annak, hogy felfedezték nála a betegséget. Mint mesélte, 2014 márciusának végén a férjével éppen aludni készültek, amikor Tombor Zoltán kitapintott egy csomót a mellkasán, a csontja mellett. 29 éves volt akkor, egy orvos ismerősük pedig azt mondta nekik, ne foglalkozzanak a csomóval, az első mintavétel eredménye azonban zavaros képet mutatott, így néhány napon belül megoperálták a modellt. A műtét után kiderült, hogy egy, a korosztályára egyébként nem jellemző, rosszindulatú, invazív ductális karcinómáról van szó, ami inkább a menopauzán már átesett nőknél szokott jelentkezni.

Mint mondja, a diagnózist követően nem gondolt a legrosszabbra. Férje közbenjárásával több orvosnál is járt, ám úgy érezte, az említett szakemberekkel nem tud igazán feloldódni és kérdéseket feltenni.

Sok orvosnál jártam, a legsötétebb szcenáriót festették le, hogy mind a két mellemet le kell majd műteni, nyirokcsomó, kemoterápia, sugárterápia, és egy nyolc vagy tíz évig tartó hormonterápiára kell, hogy számítsak. És nem lehet gyerekem. Ennél rosszabbat, mondjuk, ott nem tudtam volna elképzelni.

Nőgyógyásza tanácsára végül orvost váltott, akire már úgy érezte, számíthat, és akár az esti órákban is fordulhatott hozzá segítségért, például egy laboreredmény kiértékelésében.

Kemoterápiát végül nem kapott. 35 sugárkezelésen esett át, a legnehezebben azonban a hormonkezelést viselte, melynek során a terv szerint 8 évig tartották volna mesterséges menopauzában. Mivel azonban az eredményei jók voltak, az orvosa nem látta indokoltnak a folytatást, így a hormonkezelést az ötödik év után nem kellett folytatnia.

Tombor betegségéről kezdetben csak a hozzá legközelebb álló személyek tudtak, férjét is arra kérte, ne beszéljen róla senkinek. Azt mondja, a tizedik évforduló alkalmával azért döntött mégis úgy, hogy mesél a küzdelméről, mert szeretné felhívni a figyelmet a betegségre és arra buzdítani a nézőket, hogy vegyenek részt szűrővizsgálatokon.

A teljes adást ide kattintva lehet meghallgatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik