Élet-Stílus

Alig ítéltek el két festményrongáló aktivistát, újra levesben úsztak Van Gogh napraforgói Londonban

Vincent van Gogh két napraforgós festményét öntötték le a Just Stop Oil klímavédelmi aktivistái péntek délután, Londonban. Az akcióra néhány órával az után került sor, hogy egy brit bíróság letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Just Stop Oil két aktivistájára, akik 2022 októberében öntöttek le egy Van Gogh festményt.

Három fiatal aktivista narancsszínű levessel locsolta le Vincent van Gogh Napraforgók 1888, illetve Napraforgók 1889 című festményeit szeptember 27-én délután a londoni Nemzeti Galéria Poets and Lovers (Költők és szeretők) című kiállításán – írja a BBC.

Az elkövetőket, két nőt és egy férfit őrizetbe vették. Néhány órával az incidens előtt a bíróság a 23 éves Phoebe Plummert két év, a 22 éves Anna Hollandet pedig húsz hónap börtönbüntetésre ítélte, amiért 2022 októberében levest öntöttek Van Gogh Napraforgók 1888 című festményére.

A pénteken leöntött festményeket levették a galéria faláról, hogy megtisztítsák őket. A szakértők szerint a képek nem sérültek meg. A rendőrség közölte, a három elkövetőt szándékos rongálás gyanúja miatt őrizetbe vették.

A Just Stop Oil korábban több hasonló akcióval hívta fel magára a figyelmet. A fosszilis energiahordozók kitermelése és használata ellen küzdő szervezet azt írja, a jövő generációi fogják majd eldönteni, kik állnak a jó oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik