Nagyvilág

Telex: Kihallgatták a robbanós csipogók ügyében érintett magyar cég tulajdonosát

Hongkongon keresztül juthattak el Tajvanból Libanonba a felrobbant csipogók, az ügyben felbukkanó magyar cég csak a pénz átutalásában vett részt – értesült a Telex. A több ezer csipogó libanoni és szíriai Hezbollah-tagoknál landolt, a robbanások következtében tucatnyian meghaltak, köztük gyereket, és ezrek megsebesültek.

A hírportál úgy tudja, hogy Alkotmányvédelmi Hivatal többször is meghallgatta az érintett magyar cég, a BAC Consulting Kft. ügyvezetőjét, a magyar-olasz kettős állampolgárságú Cristiana Bársony-Arcidiaconót, ennek során a nő számlákat és szerződéseket is átadott a hatóságoknak.

A nő által elmondottak alapján a bolgár Norta Global Ltd. adta le a megrendeléseket a tajvani Gold Apollo licence alatt forgalmazott csipogókra, majd a készülékeket Tajvanból Hongkongon keresztül szállították Libanonba. A Norta Global tulajdonosa egy norvég állampolgár, akit azóta nem találnak, de a bolgár hatóságok annyit kiderítettek, hogy szófiai bejegyzésű cég pénzt utalt át a BAC Consultingnak.

A Telex úgy tudja, hogy Cristiana Bársony-Arcidiacono arról beszélt, hogy a megrendelést a Norta Global adta le, ezért a BAC nem fizetett vámot és a személyhívók nem jártak Magyarországon. A kihallgatás adatai szerint a Norta Global több mint 1 millió eurót utalhatott át a budapesti cégnek 2023 márciusa és júniusa között, a BAC pedig ebben az időszakban több mint 717 ezer eurót küldött a tajvani Gold Apollónak, illetve 122 ezer dollárt az Apollo Systems Ltd-nek, 43 ezer dollárt e cég ügyvezetőjének, valamint 9 ezer eurót egy hongkongi logisztikai cégnek.

Mindezek azt a korábbi feltételezést igazolhatják, hogy a BAC és a Norta Global is egy, az izraeli titkosszolgálat által létrehozott fedőcég, Bársony-Arcidiacono pedig csak egy stróman lehet.

Ezzel egyidőben Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője arról beszélt, hogy nem engedték be a csipogókról tárgyaló Nemzetbiztonsági Bizottság ülésére, holott éppen az ellenzéki párt kezdeményezte annak összehívását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik