Belföld

„Előbb a szomszédot viszik, aztán mindenkit, ezek a rendszerek így működnek” – Szél Bernadett megjelent az ügyészségen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szolidaritási demonstráció szervezett a Civil Bázis és Mérő Vera Szél Bernadett mellett, akit azért idézett be az ügyészség, mert „testével védte Iványi Gábort.”

Mint ismert, 2022 februárjában ugyanis a NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt razziát tartott az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai irodájában. A Párbeszéd szolidaritási akciót hirdetett a központ elé, ahol több ellenzéki politikus is megjelent, az épületben kisebb lökdösődés is kialakult. Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselőt és Iványi Gábort azóta gyanúsítottként kihallgatták, tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Donáth Annát, a Momentum volt elnökét szeptember 5-én hallgatta ki az ügyészség ugyanebben az ügyben.

Szél Bernadett korábbi országgyűlési képviselőnek 9 órakor kellett megjelennie az ügyészségen. Az Index tudósítása szerint a volt politikus arról beszélt,

Magyarország sorsát azok az emberek fogják jó útra vinni, akik azt mondják, hogy ilyen körülmények között is azt cselekszik, ami helyes. Én így jártam el, így járok el, és a továbbiakban is így járok el.

Szél még ízlelgeti, hogy 2–8 év közötti szabadságvesztéssel fenyegetik. Az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltje úgy látja, ha nincs sok helyes döntés, akkor „előbb a szomszédot viszik, aztán mindenkit, ezek a rendszerek így működnek”. A Népszava videóján hallható, hogy úgy fogalmazott, háromfajta döntést lehet hozni a mostani üggyel kapcsolatbn.

  • hogy azokkal vagyunk, akiket éppen meghurcolnak;
  • hogy elfordítjuk a tekintetünket;
  • vagy beállunk azok közé, akik az elnyomást csinálják.

A volt politikus szerint az ország sorsát azok fogják végül jóra fordítani, akik az első lehetőséget választják. „Hogy ilyen körülmények között is azt cselekszik, ami helyes, amit a lelkiismeretünk diktál. Én így jártam el, így járok el, és a továbbiakban is így fogok eljárni” – tette hozzá.

A helyszínen van Donáth Anna, a Momentum volt elnöke, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, valamint Hadházy Ákos és Jámbor András országgyűlési képviselők is.

Szél Bernadett után felszólalt Iványi Gábor lelkész, aki többek között elmondta, olyan valóságban élünk, amikor rajtunk múlik, hogy lesz-e szabad, demokratikus Magyarország, lesz-e értelme itt élni, vagy hazajönni azoknak, akik elmentek.

Kapcsolódó
Publicus: Iványi Gábor kétharmados többséget kapott
Ennyien nem értenek egyet azzal, hogy a kormányhivatalok bezáratták a lelkész vezette  Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség több iskoláját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik