Belföld

Publicus: Iványi Gábor kétharmados többséget kapott

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Ennyien nem értenek egyet azzal, hogy a kormányhivatalok bezáratták a lelkész vezette  Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség több iskoláját.

Publicus Intézet szerint magyarok 74 százaléka hallott arról, hogy adósságok miatt az illetékes kormányhivatalok bezáratták az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) több iskoláját. A hír a fideszesek 59, a külön mért ellenzéki szavazók és a Tisza Párt híveinek 90-90, a pártnélküliek 71 százalékához jutott el. Mindez azért fontos, mert az ismerethiány az ügy megítélését is befolyásolja. A Népszava megbízásából készitett felmérés szerint az iskolák bezárása elleni tiltakozások csak a jéghegy csúcsát jelentik, az ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint

a megkérdezettek 66 százaléka nem ért egyet a döntéssel, 

azt 11 százalék támogatta. (23 százalék nem tudott/akart válaszolni.)

Az ellenzék és a Tisza Párt támogatói körében a bezárásokkal egyetértők aránya 2-2, míg a fideszeseknél 39 százalékos. A kormánypártiak 41 százaléka nem felelt a kérdésre, 20 százalékuk az iskolabezárások ellen volt. Külön kérdésre sem hatotta meg az egyetértők 60 százalékát, hogy Iványi Gábor egyháza azért halmozott fel adósságokat, mert az Orbán-kormány megfosztotta eredeti státuszától és az azzal járó költségvetési források jó részétől. Ennek tudatában 26 százalékuk viszont elbizonytalanodott/nem válaszolt, 14 százalék pedig így már nem értett egyet a bezárásokkal.

A megkérdezettek 48 százaléka „nagyon valószínűnek”, 11 százaléka „inkább valószínűnek” tartja, hogy egy Iványi Gábor elleni politikai bosszú áll az iskolabezárások hátterében. Ezt a magyarázatnak 10 százalék a „nem valószínű”, 3 százalék az „inkább nem valószínű” kategóriába sorolta, 28 százalék nem válaszolt. Politikai bosszúra a fideszesek 19 százaléka gyanakszik, az ellenzék és a Tisza Párt támogatóinak nagy többsége (84, illetve 90 százalék) ezen a véleményen van, ahogy a pártnélküliek 56 százaléka is.

Egy hete Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hazugságnak minősítette, hogy Iványi Gábornak Orbán Viktor 2000 körül azt üzente, „ha kiáll vele egy közös fotóra, akkor kiemelt támogatást fog kapni”, amire a lelkész azt üzente, így nem tart igényt támogatásra, csak annyira, amennyi jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik