Belföld

Orbán Viktor: Most már a vége felé járunk

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban szeptember 23-án.
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban szeptember 23-án.

Baján ma, várhatóan 915-921 centiméterrel, Mohácsnál pedig holnap várható a Duna tetőzése, Budapest felett intenzív apadás van. Orbán Viktor miniszterelnök a védekezésről beszél.

A kormányfő szerint most már a vége felé járunk. A miniszterelnök szerint jó hír, hogy továbbra sem jeleztek előre csapadékot, ezért utánpótlása nem várható az árhullámnak. A felső szakaszon gyorssabb ütemben zajlik az apadás,

  • Mosonmagyaróvárnál 80,
  • Győrnél a Rába 130,
  • Vácnál 92,
  • Budapestnél 74 centimétert apadt a vízszint.

Tegnap 706 kilométeren védekeztünk – jelentette ki, hozzátéve, harmadfokú védekezés 223 kilométeren van.

A Margit-sziget rendben van, Kismaros, Vác, Kisapostag, Dunaföldvár, Madocsa, Paks is. Baja mindig bonyolult – fűzte hozá– , a védmű hossza 2750 méter, a kiépítettség száz százalékos. Dunaújvárosnál fáradt olaj, Csepelen illegális hulladéklerakó okoz problémát, utóbbit bekerítették. Egy magánszemély ingatlanán van a hulladék, a tulajdonos börtönben van, nehéz bevonni a védekezésbe – mondta Orbán Viktor.

Sikerült a vizet mederben tartani, egy szakaszon, a Lajtánál kellett irányítottan kiengedni a folyót, itt a valaha volt legmagasabb vízállást mérték – foglalta össze a védekezés elmúlt napjait a kormányfő, aki szerint hibátlanul bemutatták a magyarok, hogy meg tudják védeni településeiket.

Holnaptól már Müller Cecília, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezetője lesz az árvízinfó vendége, a fertőtlenítési munkák kezdődnek.

Az ATV migrációs büntetés kapcsán feltett kérdésére Orbán azt mondta, a büntetést nem a magyar emberek fizetik meg, ennek összegét az itteni külföldi cégektől szedték be, így „rendben vagyunk”.

Uniós pénzek hazahozatala, illetve más témákban Magyar Péter vitát kezdeményezett, a kormányfő ennek kapcsán azt mondta, a vita helye a parlament, azon kívül is megvan a viták helye, ideje, de az nem most van.

Még két napig fegyelmezettnek kell maradni – jelentette ki a miniszterelnök, aki ezzel elhagyta a tájékoztató helyszínét.

Rétvári Bence belügyi államtitkát kapott szót. 95 szivattyúval dolgozik a katasztrófavédelem (egy nappal ezelőtt még 100 fölötti volt ez a szám), 50 teljes közúti lezárás van érvényben. Kisorosziban hatvan önkéntes védekezik, két hajóval támogatják őket, egy hatéves kislányt kellett az elmúlt 24 órában kihozni onnan, akit kórházba vittek.

Európában 28 ember vesztette életét az áradásokban – mondta a politikus, aki ismertette az osztrák, lengyel, olasz, román védekezés főbb számait.

A helyreállítás költségeiről még nem tudtak beszámolni, de az alapvető infrastruktúrában nem okozott kárt a védekezésnek köszönhetően az árvíz az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik