Élő Belföld

Karácsony: Budapest felkészült, ha nem történik valami váratlan, nem lehet gond

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Karácsony: Ha nem történik valami váratlan esemény, nem lehet gond

Budapest felkészült az árhullámra, és ha nem történik valami váratlan esemény, „nem lehet gond” – mondta Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A főpolgármester szerint „magabiztosan és nyugodtan várhatjuk a tetőzést”.

Karácsony reagálva a Lánchíd megnyitásának DK-s javaslatára azt mondta: „a Lánchíd azért nincsen megnyitva, mert prioritást adunk a közösségi közlekedésnek”.  A Fidesz javaslatára pedig, miszerint tegyék ingyenessé a közösségi közlekedést az árvízi időszakban, ironikusan reagált: „Persze, meg még adjunk mindenkinek egy lángost”.

A főpolgármester kifejtette, hogy a védekezési munkálatok miatt néhány napig zárva maradnak az alsó rakpartok, és kérte a lakosság türelmét.

Árvízvédelmi kapuk védik a Parlamentet

Két árvízvédelmi kapu is védi az Országházat, mondta Horváth Gábor, az Országgyűlés Hivatala gépész művezetője az Országház épületének hivatalos Instagram oldalán közzétett videóban.
A szakember elmondta: a kapuk 2013-ban, a mélygarázzsal és a látogatóközponttal egyidőben épültek. Mindkettő vasszerkezetű, az egyik 8,5 méter hosszú, 3,5 méter magas, míg a másik 5,5 méter hosszú és szintén 3,5 méter magas.

Horváth Gábor tájékoztatása szerint a kapukat görgőkön húzták be, majd nekifeszítették egy gumi tömítőszerkezetnek, így nem tud átjutni rajtuk a víz.

A mögöttük lévő másodlagos kapu, egy alumíniumszerkezetű, a Római-partihoz hasonló árvízvédelmi létesítmény, azt szolgálja, hogy ha véletlen beszivárogna a víz, legyen ami megállítja. Ha ez sem lenne elég, a két kapu közé szivattyúkat is el tudnak helyezni – tette hozzá.

A gépész művezető jelezte: a kapukat élesben még nem próbálták, de a tűzoltók már nagy nyomású vízzel tesztelték azokat, írja az MTI.

A Magyar Posta igyekszik eljuttatni a nyugdíjakat az árvíz sújtotta területekre is

A Magyar Posta számára a lakosság kiszolgálása kiemelt fontosságú, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugdíjak és a küldemények megérkezzenek az árvíz sújtotta területekre is – közölte a Magyar Posta csütörtökön az MTI-vel.

A posta minden olyan területen megszervezte a nyugdíjak előrehozott kézbesítését, ahol az előrejelzések alapján lehetnek nem megközelíthető települések.

Intézkedési tervüket folyamatosan egyeztetik az érintett önkormányzatokkal, így az ott élők időben megtudhatják, hol érhetik el a postai szolgáltatásokat, hol juthatnak hozzá a nyugdíjaikhoz, küldeményeikhez.

A közlemény szerint a biztonságos kézbesítés érdekében 20 településen hoztak árvízvédelmi intézkedéseket. Ahol a kézbesítést a körülmények akadályozzák, az átvételt könnyen megközelíthető posták biztosítják, tették hozzá.

A Pest vármegyei Kisoroszin a küldeményfelvétel és a kézbesítés szeptember 18-tól ideiglenesen szünetel. A nyugdíjakat az önkormányzat korábbi felhívása alapján már kedden megkapták a helyiek. A posta honlapján közzétették azoknak a településeknek és fővárosi kerületrészeknek a listáját is, ahol a kézbesítést az árvíz akadályozza.

Szentendrén továbbra is várják az önkénteseket

Szentendre felkészült az árvíz elleni védekezésre, és a jelenlegi információk szerint ez elég is lesz, de továbbra is várják önkéntesek jelentkezését – jelentette ki Fülöp Zsolt (Társaság az Élhető Szentendréért) polgármester csütörtökön a város lezárt Duba-parti sétányán újságírók előtt.

Hozzátette, hogy a Duna-parton lévő kerékpárutak is a védmű részét képezik, ezért azok sok helyen le lesznek zárva. Továbbra is várnak önkénteseket, hogy amennyiben bármilyen előre nem látható helyzet alakulna ki, legyen kit mozgósítani; jelentkezni az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet – közölte Fülöp Zsolt.

Elmondta azt is, hogy az árvízi védekezés nem ér véget a tetőzéssel: még legalább egy hétig szükség lesz a meggyengült védművek és a gátak további éjjel-nappali megfigyelésére; erre a feladatra is várnak önkénteseket.

A polgármester arra kérte a turistákat, hogy bár a hétvégén jó idő lesz, amennyiben lehetséges, ne Szentendrére tervezzenek kirándulást. Ha mégis a városba látogatnak, akkor azt lehetőleg a magasabban fekvő részeken tegyék – fűzte hozzá.

Gresz István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízott munkatársa közölte, hogy Szentendrén jelenleg 680 centiméteren áll a vízszint, de még megközelítőleg 70 centivel magasabban, 750 centiméteren fog tetőzni a Duna.

(MTI)

Ellopták az FVM egyik árvízi védelmi torlaszát Halászteleknél

Árvíz esetén fel vagyunk készülve a rendkívüli és váratlan helyzetekre, de erre még mi sem számítottunk – írta a Fővárosi Vízművek a Facebookon. Az FVM  közölte, hogy Halásztelek külterületén az éjszaka ismeretlenek ellopták a cég által a kutak megvédésére felépített zsákos torlaszokat. Összesen 300 kilogramm jutazsákokba töltött murvát vittek el, amit a cég súlyként telepített a kűthoz.

Számtalan szervezettel összefogásban dolgozunk azért, hogy az árvíz ellenére is megőrizzük az ivóvíz-szolgáltatás biztonságát, …eközben Halásztelken az éjszaka folyamán megrongálták a szerdán kialakított védelmi rendszert, és a murva egy részét ellopták. Nincs más választásunk, mint hogy máshonnan elvonva az értékes munkaerőt, mindannyiunk közös érdekében odairányítsuk biztonsági őreinket, és persze újraépítjük, amit sikerült éjjel azoknak a tolvajoknak tönkre tenniük, akik még ilyenkor sincsenek semmire tekintettel.

– írta a cég, hozzátéve, hogy feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

400 tonnás teherkocsikkal védik a HÉV-alagutat

Budapestet is elérte az ár, a H5-ös HÉV Batthyány téri és Margit híd alagúti megállóit, valamint a HÉV-alagutat a Duna partján már lezárták – közölte a MÁV Facebook-oldalán csütörtök délután. Mint írták: a MÁV-HÉV több kővel megrakott teherkocsival, azaz 400 tonna tömeggel terheli le az alagút „U” keretszerkezetét, hogy biztosítsa a felúszás elleni védelmet.

Rizsavi Tamás / MÁV Facebook-oldala

Péntektől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását

Szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását, közölte a BKK. Mint írták: ekkortól a vonatok csak áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány tér metróállomás a lezárás idején

  • a Margit híd és a Clark Ádám tér felől a 19-es villamossal,
  • a Széll Kálmán tér felől a 39-es busszal, amely a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal is közlekedik,
  • a változatlanul közlekedő 11-es busszal érhető el.

Ugyancsak szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől korlátozzák a 19-es és a 41-es villamos közlekedését a Széchenyi Lánchíd térségében. Péntektől a 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig.

Tetőzésközeli szinten a Duna Nagybajcsnál

Tetőzésközeli szinten van a Duna vízszintje Nagybajcsnál; vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a ciklon távozása után az elmúlt 24-36 órában már sehol sem volt említésre méltó mennyiségű csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, halad lefelé a vízfolyásokon.

A legfrissebb adatok szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon szinte mindenütt a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzik majd

– jelezték. Budapesten ez előreláthatólag szombaton várható, szintén a harmadfok feletti vízállással.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az árhullám levonulásával napról napra máshol, egyre lejjebb lévő folyószakaszokon tetőzik a Duna, egészen addig, amíg az árvíz el nem hagyja az országot. Ennek megfelelően, a legutolsó előrejelzés szerint csütörtökön napközben Nagybajcsnál, várhatóan péntek reggel Komáromnál, péntek este pedig Esztergomban lesz tetőzés.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrben a harmadfoknál magasabb tetőzésre lehet számítani. A Lajta Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg pénteken a nap első felében éri el a tetőzést, a valaha mért legmagasabb értéket megközelítő vízállással, tájékoztatott az OVF.

(MTI)

Lezártak egy utat Óbudán, elterelik a 106-ost

A Duna emelkedő vízszintje miatt szeptember 19-én újabb korlátozást kellett bevezetni Budapest közösségi közlekedési hálózatán – hívta fel a figyelmet a BKK. Csütörtökön délelőtt Óbudán lezárták a Pók utcának a Szentendrei út és a Duna közötti szakaszát. Ezen az útszakaszon tartós lezárásra kell számítani, ugyanis az út mellett húzódó, Dunába torkolló Aranyhegyi patak elárasztja az úttestet. A forgalomkorlátozás miatt a 106-os autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Nánási út, a Silvanus sétány, a Pók utca és az Aquincum H megállót. Az autóbusz megáll a 34-es és a 134-es autóbusz Aquincum H megállójában.

Erdei úton lehet csak bejutni a pilismaróti idősotthonba

A dunai árvíz miatt közúton megközelíthetetlenné vált a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pilismaróton működő idősotthona. Az intézményben tartózkodó száz lakó biztonságban van, ellátásuk megoldott, közölte a szervezet.

A létesítményt a Pilisi Parkerdő által az áradás idejére megnyitott erdei úton lehet megközelíteni, szerda délutántól így jutnak be a műszakba érkező dolgozók. A Máltai Szeretetszolgálat hétfő óta készült arra, hogy a vízszint emelkedése miatt az épülethez vezető útszakaszt le kell majd zárni, a raktárkészleteket feltöltötték, és az ápolók, takarítók és a konyhán dolgozók beosztását is ennek megfelelően állították össze. Az áradás alatt az erdei úton közlekedő kisbusz köti össze az intézményt a külvilággal, a jármű Esztergomból indulva hozza be az otthonba érkező munkatársakat.

Lévai Anikó Kismaroson segít

Lévai Anikó Kismaroson, a Duna utcában vesz részt az árvízi védekezésben. A miniszterelnök felesége 1998 óta segíti jószolgálati nagykövetként az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját.

Szajki Bálint / 24.hu

Kisoroszi polgármester: Jövő hét szerda körül tudunk nyitni

Teljesen megszűnt a közúti összeköttetés Kisoroszi és a külvilág között. A vízi úton történő ellátást is csak szükség esetén veszik igénybe, de csütörtökön még van révközlekedés, több járatot is indítanak, péntektől azt is csak rendkívüli esetben – mondta Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere az InfoRádióban. Az élelmiszert Visegrád Szentgyörgypusztára viszik, onnan hajóval kerül a településre, hajnalban is így szállították a kenyeret. A településen 1020 bejelentett állandó lakos van, és négyszáz nyaralóban laknak. Pontos kimutatást nem vezetnek, de a polgármester szerint a lakók 80 százaléka lehet most Kisorosziban.

Molnárnak ez már az ötödik védekezése. Azt tapasztaja, hogy a negyedik-ötödik napon fogy el általában a türelem, és lesznek idegesebbek az emberek.

A tegnap este közölt vízügyi előrejelzés szerint egy hétig leszünk elzárva, tehát jövő hét szerda körül fogunk tudni nyitni. A jövő hét elejére már számolok azzal, hogy a lakosságon belül több lesz a bezártságból fakadó probléma

– nyilatkozta a polgármester az InfoRádiónak.

Friss előrejelzés: 51 centiméterrel a 2013-as árvíz szintje alatt várják a Duna tetőzését

Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli előrejelzése alapján ismertette csütörtökön a legfrissebb adatokat az Időkép.

Eszerint a vártnál némileg alacsonyabban,

  • Gönyűnél ma este 825 centiméterrel,
  • Komáromnál péntek reggel 790 centiméterrel,
  • Lábatlannál péntek este 838 centiméterrel,
  • Esztergomnál szintén péntek este 758 centiméterrel,
  • Nagymarosnál szombat hajnalban 694 centiméterrel,
  • Vácott szombaton napközben 752 centiméterrel, 52 centiméterrel a valaha mért legmagasabb vízállás alatt,
  • Budapesten szintén szombaton napközben 840 centiméterrel, 51 centiméterrel a 2013-as árvíz szintje alatt várják a tetőzést.

Az előző napokban becsültnél így várhatóan 10-20 centivel alacsonyabban tetőzik majd a folyó.

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot csütörtök reggelig az E.ON Hungária Csoport, az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja. Az E.ON azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy az árvíz által veszélyeztetett települések szinte mindegyikén be kellett avatkoznia, a többi között Kisorosziban, Nagymaroson, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is. Az energiacég folyamatosan kapcsolatban áll az árvízi védekezést irányító hatóságokkal és a helyi önkormányzatokkal.

– Az érintett területeken az E.ON egészen addig biztosítja az áramellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, veszélyhelyzet esetén azonban azonnal kikapcsolják a szolgáltatást. Az E.ON az ár levonulásának ütemét is folyamatosan figyeli majd, a krízishelyzet megszűnését követően pedig a lehető leghamarabb újraindítja az áramellátást az érintett területeken – írta a cég a közleményében.

Dunaalmáson megakadályozták a víz áttörését

Dunaalmáson szerda este gyors reagálásra volt szükség – írja a Kemma.

Makay Tibor, a település polgármestere Facebookon számolt be arról, hogy nyugodtan indult a nap szerdán, de este felgyorsultak az események. A katasztrófavédelem szakemberei értesítették a településvezetőt, hogy a KEG (Közép-Európai Gázterminál) környezetében, a vasúti pályaszerkezet átszivárog, buzgár tapasztalható. Azonnali gyorsreagálás vált szükségessé, ezért elnyomómedence kialakítását kezdték meg az esti órákban. A gyors reakciónak köszönhetően sikerült megakadályozni a víz áttörését.

Árvíz Vonalat hozott létre a kormány

Orbán Viktor az Árvízinfón jelentette be, hogy létrehoznak egy Árvíz Vonalat. Az alábbi telefonszámot akkor kell hívni, ha valakinek segítségre van szüksége, vagy segíteni szeretne az árvízi védekezésben. A miniszterelnök Facebook oldalán közzétették a telefonszámot:

06-80-204-240

Leállt a kompközlekedés Mohácsnál

Komp helyett kishajóval szállítják az utasokat Mohács és Újmohács között csütörtöktől. Járművekkel az árhullám elvonultáig nem lehet átkelni – közölte a mohácsi révhajózási társaság csütörtökön az MTI-vel.

A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási NKft. közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy az intenzív áradás miatt a közlekedési körülmények óráról órára változhatnak, ezért az aktuális helyzetről érdemes az utazás előtt tájékozódni. A Liget komphajó helyett közlekedő, járműveket nem szállító kishajó egyelőre menetrend szerint szállítja az átkelőket – közölték. A mohácsi átkelővel kapcsolatos aktuális információk a www.mohacsvgv.hu webcímen olvashatók.

Elhalasztja a FIdesz-KDNP a jövő heti frakcióülést

Az árvízi helyzetre tekintettel, a kormánypártok a jövő hét keddre és szerdára tervezett kihelyezett frakcióülését elhalasztják – közölte a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Facebook-oldalán.

Kocsis Máté a bejegyzésben a legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy Magyarország sikeresen védekezzen az árvízzel szemben, ezért a kormány tagjainak és a képviselőknek is ezen kell dolgozniuk. Minden más ráér utána – fogalmazott a politikus.

Pozsonynál már csökken a Duna vízszintje

Éjszaka csökkenni kezdett a Duna vízszintje Pozsonynál, csütörtök reggel hat órakor 941 centiméteres a vízszintet mértek. A Morva folyó vízszintje is csökken, de továbbra is a legmagasabb szintű az árvízvédelmi készültség – írta a szlovákiai hírportál, a Dennik.

Utakat zártak le két megyében

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként – írják az Utinform oldalán.

A Duna áradása illetve a védekezési munkák miatt két megyében több utat is lezártak.

Komárom-Esztergom vármegyében:

  • A 10-es főúton, Süttő és Neszmély között lezárták a 62-es és a 67-es km közötti szakaszt.
  • A 11-es főutat is lezárták Dömösnél, a 46-os és a 49-es km között, Pilismarótnál, az 54-es és az 62-es km között, valamint Esztergom nyugati határában, a 67-es és a 72-es km között, ahol ideiglenes gátat építenek. Kerülni a 111-es főút felé lehet.
  • Nem járható az Esztergom-országhatárhoz vezető út az 1-es km környezetében, a Mária Valéria híd közelében, (11326-os jelű)
  • Lezárták Dunaalmáson a hajóállomáshoz vezető bekötőutat, illetve a vasútállomáshoz vezető utat. (11342-es jelű) (11343-as jelű)
  • Neszmélynél a komphoz vezető út (11341-es jelű út), és a párkányi komphoz vezető út sem járható. (11329-es jelű út)

Pest vármegyében:

  • A 11-es főúton, Dunabogdány térségében, a 33-as és a 35-ös km között csak a fél útpálya járható.
  • A 12-es főúton, Nagymaroson is nagy erőkkel folyik a védekezés. A 12-es és a 13-as km között csak egy sáv járható.
  • Az áradás már a 2-es főutat is elérte. Sződliget előtt, a 28-as és a 29-es km között reggel 8-tól félpályás lezárást vezetnek be a mobilgát építési munkái miatt, amit 10 órától már teljes útzár mellett folytatnak.
  • A Szentendrei szigeten a Tahitótfalu-Kisoroszi közötti út egy két km-es szakaszát víz borítja. A 13-as és a 15-ös km közötti szakasz van zárva.  (1113-as jelű út)

A fentieken kívül Pest vármegyében a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatók, így

  • a Vác-Sződliget kerékpárút, az 1-es és az 5-ös km között, (97793-as jelű)
  • Szentendre közelében a Budapest-Szentendre EV6 kerékpárút, a 2-es és a 3-as km között,(97812-es jelű)
  • és a Megyeri-híd alatti kerékpárút van lezárva. (97767-es jelű út)
Olvasói sztorik