Belföld

A kisfiúk is sírhatnak, a kislányok is vadulhatnak – társasjátékba öntötték az álommegvalósítást

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A kisfiúk is sírhatnak, a kislányok is vadulhatnak – társasjátékba öntötték az álommegvalósítást

Ha nagy leszek címmel készített társasjátékot az óvodás és kisiskolás korosztálynak az Emberség Erejével Alapítvány, hogy a gyerekek merjenek nagyot álmodni, és ne a hagyományos nemi szerepek befolyásolják őket később a pályaválasztásnál. Ellátogattunk Pécsre, ahol a játék készítőivel beszélgettünk, majd megnéztük, hogyan vizsgázik a társas a gyerekek körében.

A nemek közötti egyenlőtlenségek kialakulása egyáltalán nem a felnőttkorban kezdődik – még bőven óvodáskorban. Az Emberség Erejével Alapítvány ezért döntött úgy, hogy tudatosan segít ezek elkerülésében, enyhítésében, méghozzá egy saját fejlesztésű játék segítségével.

A Ha nagy leszek nevet viselő társasjáték azért született meg, hogy a kisfiúk és a kislányok tisztában legyenek a lehetőségeikkel. Hogy évekkel később ne a hagyományos nemi szerepek befolyásolják a pályaválasztásukat, és ne higgyék azt, hogy a fiúknak és a lányoknak „nem való” egy-egy szakma. Vagy egy hobbi. Vagy egy álom.

A nemi sztereotípiák rendszerszintű társadalmi problémákhoz vezetnek: ennek egyik tünete, hogy hazánkban átlagosan 18 százalékkal kevesebbet keresnek a női munkavállalók, mint a férfiak. Emellett – bár a felsőoktatásban magasabb a női hallgatók száma – a lányok közül kevesen mernek „hagyományosan” férfias szakokra jelentkezni, hiszen a születésüktől kezdve gyakorta azt hallják: „az nem lányoknak való”.

Szajki Bálint / 24.hu

Nézzük röviden a játékszabályokat: a játékosok kapnak egy-egy karakterkártyát – nekik kell álmokat gyűjteniük. Minden karakternek három álma lesz: egy foglalkozás, egy hobbi és egy birtokolt tárgy – ezeket véletlenszerűen húzzák ki. Ha megvannak az álmok, a játék elején mindenki elmondja a sajátját, így például a következőt:

ha nagy leszek, buszvezető leszek, a szabadidőmben balettozni fogok, és lesz egy dinógyűjteményem.

Utóbbit egyébként – több más kártyával egyetemben – elsősök javasolták a játék részévé tenni – mondván, „az nagyon kell”. Eleinte furcsállhatják a gyerekek, ha az előttük lévő kártyák egy buszvezetőről szólnak, aki balettozik és dinókat gyűjt, ám a játék során ez válik a céljukká, azaz egy idő után már természetes lesz.

A játék maga egy városképépítés: a szabályok egyszerűek, a soron következő játékos vagy húzhat egy kártyát, amit lerak – így bővül a városkép, vagy lép a saját bábujával. A cél: eljutni azokra a városrészekre, ahol az álmaik vannak. Ha valakinek nagyon nem akar valóra válni az álma, vagy nem tud vele azonosulni, lehet álmokat cserélni. A győztes az lesz, akinek legelőször valóra válik mindhárom álma.

A társasjáték készítői először kicsit az alapítványról mesélnek. A szervezet még 2006-ban jött létre azért, hogy egy mindenki számára élhető társadalomért tegyen – meséli Arató Vilja. Eleinte két fő fókusszal rendelkeztek:

  • hátrányos helyzetű gyerekek segítése Pécs egyik külkerületében,
  • illetve emberi jogi neveléssel kapcsolatos anyagok előállítása.

Egy idő után ebből két fő tevékenység alakult ki: egy tanoda működtetése, valamint emberi jogi, társadalmi témákat feldolgozó anyagok készítése, workshopok tartása iskolákban, egyetemeken, fesztiválokon – lényegében olyan helyeken, ahol képesek fiatalokat elérni.

A játékfejlesztésre a koronavírus-járvány előtt kezdtek nagyobb hangsúlyt fektetni: mélyen hisznek abban, hogy játék segítségével még a nehezebb témákkal is könnyebb foglalkozni. Nemrég meghívták őket egy Szabad a pálya címen futó projektbe – ebben rajtuk kívül az Amnesty International Magyarország és a Nők a Tudományban Egyesület kapott helyet –, amelyben az a feladatuk, hogy csináljanak egy óvodásoknak és kisiskolásoknak, illetve egy középiskolásoknak szóló játékot. Az előbbi lett a Ha nagy leszek.

Az egész projektnek van egy pályaorientációs fókusza, ami nevetségesen hangozhat óvodások esetében, de igazándiból annyi a központi gondolat, hogy szeretnénk megerősíteni a gyerekeket és a fiatalokat abban, hogy bármik lehetnek, amit megálmodnak. Nemüktől, társadalmi helyzetüktől függetlenül. Igen, van különbség a nemek között. De a különböző nemű emberekkel való bánásmódban nincs

– hangsúlyozza Vilja.

Szajki Bálint / 24.hu

A játék perspektívákat villant fel, folytatja, és szeretné megmutatni, hogy ugyan mindenki ütközhet akadályokba, mégis van lehetőségük elérni az álmaikat. Korábban sosem fejlesztettek játékokat az óvodás korosztálynak, így eléggé mélyvízként élték meg a kihívást, de sokat dolgoztak együtt szülőkkel, pedagógusokkal és a célcsoportba tartozó gyerekekkel is, hogy képbe kerüljenek, nem lőnek-e teljesen mellé az elképzeléseikkel.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik