Belföld

Másodfokon is pert nyert az Economix Orbán Viktor ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Jogerősen pert nyert Orbán Viktor ellen az Economix, miután a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítéletet – írja a Media1. A miniszterelnök azért perelte be a gazdasági portált, mert szemlézték Hans Reisch Spar-vezérigazgató interjúját, amelyben arról beszélt: a kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a Spar csoport. A Fővárosi Ítélőtábla további 25 ezer forint fellebbezési perköltség és 48 ezer forint állami fellebbezési bírósági illeték megfizetésére kötelezte Orbánt – közölte a Media1.

A kormányfő több portált, így a 24.hu-t is beperelte a szemle miatt. Lapunk első fokon pert nyert a miniszterelnökkel szemben, a másodfokú tárgyalás október 1-jén lesz.

Az egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban megjelent, az Economx és a 24.hu által is szemlézett cikk szerint a Spar vezetője úgy fogalmazott: Orbán különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, amire a Spar úgy reagált, hogy feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezte a magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”. A beszámoló szerint a miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba.

Szemlénk megjelenése után kerestük a Kormányzati Tájékoztatási Központot azzal kapcsolatban, valóban kérte-e a kormányfő egyik rokonának a tulajdonszerzés lehetőségét a Sparban, ám erre a kérdésre nem érkezett egyértelmű válasz. Ugyanakkor majdnem három héttel később Orbán (magánszemélyként) helyreigazítási kérelmet juttatott el lapunkhoz, melyben azt nehezményezte: valótlan tényt híreszteltünk akkor, amikor közzétettük Hans Reisch állítását arról, hogy a befektetés lehetőségét kérte rokona számára.

Orbán Viktor a Klubrádió ellen sajtó-helyreigazítási pert nyert az ügyben, azóta viszont számos másikat elvesztett első fokon, így az Index és az RTL ellenit is, a 444-gyel szembeni keresettől pedig elállt.

A másodfokú ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye, de a felperes a Kúriához fordulhat felülvizsgálatért – a miniszterelnök ezt meg is tette a Pécsi Stop cikke kapcsán, jegyezte meg az Economix ügyében kedden született döntéssel kapcsolatban a Media1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik