Élő Belföld

Hamarosan megérkezik a Szigetközbe az árvíz, lezárták az alsó rakpartokat és a margitszigeti bejárókat

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Gyurcsány: Nem kellene veszélyhelyzetet hirdetni?

A kormányfő egy dologgal biztosan tartozik, egy hiteles tájékoztatással

– erről beszélt Gyurcsány Ferenc friss videójában. A DK vezetője felteszi a kérdést, hogy miközben Magyarországon „minden miatt veszélyhelyzet van”, akkor most, amikor ekkora a baj, nem kellene veszélyhelyzetet hirdetni?

Gyurcsány választ vár Orbántól arra is, hogy hol kell még segítség, kik tudnak segíteni. Viselkedjen úgy, ahogy az egy kormányfőtől elvárható – szólította fel Gyurcsány Orbánt.

81 éves nő az árvíz újabb áldozata Alsó-Ausztriában

Egy 81 éves, würmlai asszony az ötödik áldozata az árvizeknek Alsó-Ausztriában – közölte kedden délelőtt az osztrák közszolgálati ORF csatorna. Johann Baumschlager, a regionális rendőrigazgatóság főfelügyelője szerint az asszony az elárasztott otthonában halt meg. A holttestet kora reggel fedezték fel a mentőszolgálat munkatársai.

A Reuters összesítése szerint az áradások eddig

  • hét ember halálát okozták Romániában,
  • négyet ember halálát Lengyelországban,
  • négy emberét Ausztriában,
  • három emberét pedig Csehországban.

Az újabb halálesettel a 2024-es közép-európai árvizek halálos áldozatainak száma 19-re növekedett.

E.ON: veszély esetén azonnal kikapcsolják az áramot

Pilismarót, Neszmély térségében, a Sólyom-szigeten már megtörténtek az első biztonsági kikapcsolások.

A dunai árhullám levonulásakor, veszély esetén azonnal kikapcsolja az áramot az E.ON Hungária Csoport. A Dunántúl, Pest vármegye és Budapest áramhálózatának üzemeltetésért felelős cég tudatta: szakemberei éjjel-nappal kapcsolatban állnak az árvízi védekezést irányító hatóságokkal, helyi önkormányzatokkal, velük együttműködve vesznek részt a krízishelyzet kezelésében.

Az érintett területeken az E.ON addig biztosítja az áramellátást, amíg az biztonságos. Az óvintézkedések az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása miatt szükségesek. Pilismarót, Neszmély térségében és a Sólyom-szigeten már megtörténtek az első biztonsági kikapcsolások. Az E.ON az ár levonulását is folyamatosan figyeli, a krízis megszűnését követően a lehető leghamarabb újraindítja az áramellátást az érintett területeken.

Az energiacég az Ökumenikus Segélyszervezet árvízi védekezését is segíti. Az E.ON pénzügyi támogatása révén folyamatosan biztosított lesz a védekezési munkába bekapcsolódó önkéntesek étel- és italellátása.

Péntek este, szombat hajnalban tetőzhet a vízszint Budapesten

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek arról beszélt, hogy péntek este, szombat hajnalban tetőzhet a vízszint Budapesten. Siklós Gabriella úgy látja, a mostani vízszint – a jelenlegi állás szerint – mintegy 30–50 centiméterrel lesz alacsonyabb a 2013-as áradáshoz képest.

Ilyen víztömegnél – vízügyes szemmel – nagyon nehéz ezt a különbséget erősen gyengébbnek venni, ugyanis ez már az a víztömeg, amivel nagyon komolyan kell foglalkoznia a vízügyeseknek, és egy ilyen komoly szakmai koordinációt és odafigyelést igényel, de most úgy tűnik, hogy maguk a tetőző szintek, azok egy picit alacsonyabbak lettek

– emelte ki.

Árvízvédelem: Magyar Péter kevesli a katonákat

A Tisza Párt elnöke a Orbán Viktorhoz fordult.

Magyar Péter „az egyik legsúlyosabb dunai árvíz idején” fontosnak tartaná, hogy több katonát vezényeljenek a védekezéshez. Úgy tudja, a 12 ezer önkéntes tartalékosnak csak hétfőn ment ki egy üzenet, amelyben arról érdeklődnek, az érintett részt tud-e venni csütörtöktől az árvízi védekezésben. Orbán Viktort arról is kérdezte, hogy miközben gyerekek is részt vesznek a munkában, az adófizetők által minden hónapban fizetett tartalékosok ezt valóban eldönthetik-e.

Kapcsolódó

Több mint egy métert emelkedett tegnap óta a Duna Vácnál

Tegnapról mára több, mint egy métert emelkedett a Duna Vácnál. Folytatjuk a védekezést. Tovább töltjük a zsákokat, tovább építjük a gátat. A Tanpályánál és a Szérűskertnél várjuk az önkénteseket

írta kedd reggel a Facebookon Vác polgármestere, Matkovich Ilona.

Mint azt hétfőn a 24.hu is megírta, szerdán és csütörtökön ideiglenesen leáll a váci komp: ugyan meg tudná oldalni az átkelést és a járművek szállítását, de az autók nem lennének képesek megközelíteni azt. Ha az alsó úton állni fog a víz, a komp nem indul el.

A polgármester beszámolója szerint hétfő este 92 katona érkezett Szentendréről, hogy segítsék a védekezést.

Hamarosan megérkezik az árvíz a Szigetközbe

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta a szervezet szóvivője kedd reggel, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Siklós Gabriella kiemelte, a vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik – tette hozzá. Elmondta, hogy a 2013-as árvíz után megerősítették a töltéseket, azok a munkálatok most igazán kifizetődnek, mert a töltések nagyon jó állapotban vannak.

Az OKF az ország más területeiről is vezényelt át vízügyi szakembereket, szombaton több mint ötszázat, hétfőn pedig további háromszázat. Nagy erőkkel vannak jelen a vízügyes műszaki irányítók és vészőrök is, emellett több mint kétszázan irányítják és koordinálják a munkákat, tehát több mint ezer vízügyes most már huszonnégy órában védekezik és dolgozik – mondta a szóvivő.

Siklós Gabriella kiemelte: a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót. Figyelik az előrejelzéseket, a modelleket, de most óráról órára még mindig egy picit változik a helyzet – tette hozzá. A szükségtározó megnyitására azért lehet szükség, mert az árvízcsúcsot jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni […] egyébként nem segít a beavatkozás – fogalmazott. A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd. Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

Karácsony Gergely: Budapesten megfeszített a védekezés

A főpolgármester Facebook-oldalán azt írta: az érintett cégvezetők tájékoztatása után kedden a Fővárosi Vízműveknél kezdődik a napja.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapesthez. Karácsony Gergely azt írta: kollégái megfeszített tempóban dolgoznak: a Margitszigeten homokzsákokat telepítenek, a Római-parton agyaggátat építenek, a csatornazsilipek zárásánál ipari búvárok dolgoznak, megtették a szükséges lépéseket a biztonságos ivóvízellátás fenntartásáért.

Hétfő estétől lezárták a rakpartokat és keddtől a Margitszigetet, változott a 34-es busz útvonala, a 2, a 2B és a 23-as villamos pedig keddtől nem jár a Széchenyi tér és a Március 15. tér között. Karácsony Gergely a további esetleges változások miatt azt javasolta, hogy mindenki figyelje a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs felületeit. A főpolgármester végül megköszönte a védekezésben közreműködőknek, különösen a vízügyi szakembereknek és a közszolgáltató vállalatok munkatársainak az emberfeletti munkát.

A dunai árvíz miatt több utat lezártak

Az Útinform kedd reggeli jelentése szerint újabb utakat, kerékpárutakat kellett lezárni két megyében.

A Duna áradása miatt több utat is lezárták Komárom-Esztergomban:

  • az Esztergom-országhatár (11326-os jelű) összekötő utat az 1-es kilométer közelében, az esztergomi Mária Valéria híd közelében,
  • Dunaalmáson a hajóállomáshoz vezető bekötőutat, illetve a vasútállomáshoz vezető utat,
  • a 11-es főúton, Pilismarót térségében az árvízvédelmi munkák miatt az 53-as és az 54-es kilométer között csak a fél útpálya járható.

Pest megyében két kerékpárutat zártak le:

  • a Vác–Sződliget köztit az 1-es és az 5-ös kilométer között,
  • Szentendre közelében a Budapest–Szentendre köztit a 2-es és a 3-as kilométer között.

A Duna magas vízállása miatt már hétfőn lezárták a Vámosszabadi ártéri hidat és a határátkelőt. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok az M15-ös autóutat, illetve a 13-as főúti Monostori hidat használhatják kerülőútként.

33 cm-es kilengést mértek a Balatonnál

Viharos széllel érkezett meg a hétvégén a Balatonra a Boris ciklon, több partmenti településen is 100km/óra feletti széllökést mértek. A 444 cikke szerint Fonyódnál például 131 km/óra volt a csúcs.

A viharos szél megbillentette a Balatont, a vízügy adatai szerint a legnagyobb kilengés 33 centi volt, vasárnap hajnalban Siófoknál 109 centiméteres, míg Badacsonynál alig 76 centiméteres vízszintet regisztráltak a mérőműszerek.

Boris elvonul

Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék a következő öt-hét napban.

Kapcsolódó
Boris elvonul, fordulat az időjárásban
Négy északkeleti megyére adtak ki figyelmeztetést zivataveszély miatt, de kedvezhet az árvízi védekezésnek, hogy a ciklon elhagyja térségünket.

Rétvári: Magyar Péterék ne sértegessék a védekezésben közreműködőket

Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja – üzente Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán hétfőn este. Arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy ne sértegessék a védekezésben közreműködőket.

Az írta: mindenki kiveszi a részét az árvíz elleni védekezésből, és megköszönte a vízügyesek, katasztrófavédők, rendőrök, katonák, hivatásosak és önkéntesek munkáját. Hozzátette, hogy mindenki teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy megfékezzék az áradást. A rendvédelmi dolgozók és a katonák oda mennek segíteni, ahová hívják őket. Szükség esetén 3, illetve 24 órán belül lehet őket mozgósítani – írta a politikus. Azt kérte Magyar Pétertől és az ellenzéki politikusoktól, hogy „ne terjesszenek álhíreket, ne terjesszenek rémhíreket, ne sértegessék a védekezésben közreműködőket”. „Mi felkészültünk, és ott dolgozunk a legnagyobb erővel, ahol erre a legnagyobb szükség van” – írta az államtitkár.

Zárva az alsó rakpart és a margitszigeti bejárók

Hétfő este a dunai árhullám miatt lezárták a budai alsó rakpartot, kedden reggel pedig lezárták a Margitszigetet.

Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik.

A Margitsziget mindkét bejáróját lezárták kedd reggel, azon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a margitszigeti megállóban.

A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.

Olvasói sztorik