Tudomány

Hátborzongató új darázsfajt fedeztek fel

Matthew Ballinger
Matthew Ballinger

Horrorfilmbe illő darázsfajt fedeztek fel amerikai kutatók Mississippi államban – írja a Live Science. A rovart az Alien-filmek űrlényeihez hasonlították, mivel hozzájuk hasonlóan más élőlények belsejében fejlődik.

A Syntretus perlmani nevű ragadozó gyümölcslegyeket használ gazdatestnek, amelyeket aztán el is pusztít. Amint az új rovarokról szóló tanulmányból kiderül, ez az első ismert darázsfaj, amely felnőtt legyeket fertőz meg, a többi általában a lárva- és bábállapotban lévő egyedeket célozza.

A nőstény darazsak fullánkjuk segítségével ütnek lyukat áldozataikon, amelyen keresztül petéket raknak beléjük. A tojásokból apró lárvák kelnek ki, amelyek 18 napon keresztül fejlődnek a legyekben, mielőtt előtörnek belőlük.

Logan Moore, a tanulmány szerzője elárulta, az egész esetet még horrorisztikusabbá teszi a tény, hogy a légy általában nem hal bele egyből a darázs kibújásába, hanem még hosszú órákon keresztül életben marad.

Miután a lárvák előjönnek a legyekből, a talajba ássák magukat, ahol bebábozódnak, 23 nap elteltével pedig kifejlett példányokként bújnak elő.

Kapcsolódó
Rémisztő új darázsfajt fedeztek fel
Az amazóniai esőerdőben bukkantak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik